Varför snacka med psykfall när man kan ge elchocker?

Hur reagerar hjärn av elchocker?
Man vet inte exakt vad det är som händer i hjärnan men man tycker sig från sjukvården sida se symtomförbättringar hos patienter efter behandlingen. Foto: AdobeStock.com

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Det sägs råda elbrist i Sverige. Både vad gäller produktion och överföringskapacitet. Kunderna klagar på höga priser. Elbrist råder dock inte hos två av de samhällsinstanser som möter personer med psykisk ohälsa. Hos polisen och i psykiatrin ökar elanvändningen riktad mot denna ”kundgrupp.

Svensk psykiatri har en hög användning av så kallad elbehandling av personer med psykisk ohälsa, cirka 4 000 personer om året. Man behandlar både manier och de djupaste depressioner med samma metod. Man framkallar med hjälp av el ett epileptiskt anfall. Man vet inte exakt vad det är som händer i hjärnan men man tycker sig från sjukvården sida se symtomförbättringar hos patienter efter behandlingen. Vissa undersökningar visar att det kanske inte är elen i sig som gör förbättringen utan att det är den intensiva omvårdnaden i samband med elbehandlingen som påverkar patientens mående positivt. En annan teori är att det är narkosämnet man använder i samband med elbehandlingen, propofol, som ger effekter som temporärt påverkar patientens mående till det bättre. Man vet inte, men man elchockar på, ifrån vårdens sida. El är effektivare än snack verkar vara en dominerande tanke hos psykiatrin. Och som ett led i det spelar man ner patienters upplevda minnesproblem. Man kallar dem milda, övergående, osv.

Nu är det ett nytt år, 2022. Och från och med i år får en annan svensk samhällsinstans tillgång till elchocker. Svensk polis skall nu få använda ”elchockvapen”, populärt kallat elpistoler över hela landet. Elchockvapen har testats i bland annat Borås med goda resultat under flera års tid. I ett inslag på Sveriges Radio, P4 Sjuhärad berättas att elchockvapnet använts ett 60-tal gånger i Borås med omnejd under 2021. Insatserna med elchockvapnet har dock inte främst riktats mot personer som är farliga för andra och för de ingripande poliserna, utan mot personer med psykisk ohälsa som skadar sig själva:

”I de flesta fall har gärningspersonen inte riktat hotet utåt” säger reportern i inslaget.
”Många gånger vi har använt han nu är ju i samband med personer med psykisk ohälsa. De är kanske mer inne på att skada sig själva än att skada någon annan. De kanske sitter med en kniv i handen och håller på och skär sig själv. Då är elchockvapnet ett alldeles lysande hjälpmedel för att få dem att sluta med det” säger Claes Gustafsson, polis i Borås.

Elchockvapnet som ett alldeles lysande motmedel mot självskadebeteende! Man kan undra om de elade personerna också mådde psykiskt bättre efter elchocken?  Det borde de väl göra om elen fungerar så som psykiatrin menar att den gör.

Ett vapen som var tänkt att användas mot utåtagerande farliga personer används i stället i stor skala mot personer med psykisk ohälsa som huvudsakligen skadar sig själva. Istället för att prata och hitta samförstånd elchockar man dem från polisens sida. Man kanske kan förstå att polisen med sitt uppdrag prioriterar att hitta snabba lösningar. Det är betydligt svårare att förstå hur psykiatrin med sitt väsentligt annorlunda uppdrag gör samma prioritering, quickfix med oklar evidens. Hellre chocka än snacka!

Vad kan bryta denna utveckling? Inte mycket talar för att förändringen kommer inifrån, och ”kunderna”, saknar möjlighet att klaga trots det höga priset många av dem får betala.  Vi får hoppas på ett högt elpris.

Skribent: Per Sternbeck
info@equalsthlm.se
0707-972029

Hävda dina sociala rättigheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd