Tvinga bort fattiglapparna så minskar fattigdomen

En man går på en trottoar
Båstads kommun tvingar bort fattiga personer. Foto: AdobeStock.com

Samtidigt som regeringen planerar för ett bidragstak får allt färre personer i Sverige försörjningsstöd. Kommuner anger att denna minskning beror på att allt fler får arbete och kan försörja sig själva. Men minskningen beror också på att socialtjänster gör det mycket svårt att ansöka om försörjningsstöd genom att ställa krav de sökande inte kan leva upp till.

Saxat ur HD: Här bor störst andel rika och fattiga i nordvästra Skåne:

Båstads kommun ser en nedgång av antalet hushåll som är beroende av försörjningsstöd. I december i fjol var 115 hushåll i behov av ekonomiskt stöd. I april i år var det endast 95 stycken.
– Både antalet hushåll och summan har gått ner de senaste månaderna, säger Lena Täringskog, socialchef i Båstads kommun.
En minskad arbetslöshet tros ligga bakom förändringen.
– Vi har jobbat aktivt med arbetsmarknadsenheten. Vi tittar på de grupper som har svårt att få jobb.
Nedgången har skett det senaste halvåret då socialtjänsten arbetat mer med arbetsmarknadsenheten. Lena Täringskog ser liknande utveckling i jämförbara kustkommuner, men upplever att nedgången skett senare i Båstad.

Märker ni av att de rika har blivit fler?
– Nej vi gör ju inte det. Däremot kan vi säga att dessa bidrar till lägre arbetslöshet. Vi har hög grad av entreprenörer som bidrar till att det skapas arbetstillfällen.”

Båstads kommun tvingar bort fattiga personer

Jag blir både trött och förbannad. Med statistik så kan man legalisera vilka lögner som helst, det visste Joseph Goebells redan på sin tid. Vi som är nära fattigdomsproblemet i kommunen vet att  Båstads kommun systematiskt förmår fattiga bidragstagare att flytta bort ifrån kommunen genom  att enträget ifrågasätta deras hjälpbehov på ett förnedrande och kränkande sätt samtidigt som de inte ger någon bostad till bostadslösa. M.a.o. så har fattigdomen i Båstad minskat eftersom kommunen har trängt bort fattiglapparna genom att svälta ut dem. Det kallas för social dumpning och anses som förkastligt men det är tyvärr en vanligt förkommande realitet, speciellt bland kommuner som egentligen har resurser till att tackla problemet på ett adekvat och humant sätt. Strategin medför segregation men sådant skiter de uppenbart i. 

Arbetsmarknadsenheten riktar in sig på nyanlända

Att sedan tillskriva Arbetsmarknadsenheten äran känns som en överdrift och lögn. Jag vet ingen av alla de klienter som jag känner som har haft med Arbetsmarknadsenheten att göra. Troligtvis  så arbetar de enbart med nyanlända och förmedlar då mestadels skapade arbeten som de själva  uppfinner typ “Byamor” (Jo, det är en kommunal titel). Jag misstänker att det finns statliga medel avsatta till dessa projekt och då drabbar det inte hellre kommunens budget. Arbetsmarknadsenheten är bra på att skaffa jobb till sig själva men inte till arbetslösa bidragsberoende som är födda i Sverige. Missförstå mig inte, det är positivt om nysvenskar får arbete men det bidrar inte till mindre rasism att ge dem en gräddfil till skapade arbeten.

RSMH Nordvästra Skåne lämnade in ett konkret medborgarförslag som skulle ge sargade människor arbete samtidigt som de hade utfört ett samhällsnyttigt arbete. Men då sa kommunen nej trots att det inte hade kostat kommunen en enda krona, tvärtom så hade det via skatteintäkter ökat det befintliga kapitalet.

Rika bidrar till lägre arbetslöshet – enligt socialchefen i Båstad

HD ställer den föga intelligenta frågan till Socialförvaltningen om de har märkt att “de rika har blivit fler”. Vilket de inte har, men tacka fan för att de inte har märkt det, rika människor går väl inte till Soc? Däremot så hävdar Täringskog att “de bidrar till lägre arbetslöshet” vilket jag starkt betvivlar om vi bortser från en och annan statligt subventionerad ROT eller Rut-tjänst. Merparten av rikisarna i Båstad är välmående pensionärer som spelar boule och åker på vinresor till Moseldalen, de skapar inga arbeten bortsett från all den hemtjänst som de kommer att konsumera framöver. 

De rika hyllas som hjältar – fattiglapparna ska fara åt helvete

I Båstad precis som i alla andra kommuner ökar klyftorna mellan de rika och fattiga men i stället för att ha en ambition att minska gapet så hyllar Socialförvaltningen de rika som hjältar, vilket jag finner lika irriterande som symptomatiskt. Jag vet inte om Båstad redan har någon kommunslogan men annars föreslår jag den gamla klassikern “Greed is good”, vilket är en sanning för de giriga men en förbannelse för oss andra. Sverige är ett rikt land, varför är det så förbannat svårt att dela med sig av rikedomen och varför skall vi låtsas som om orättvisor är rättvist?

Skribent Hans Johansson, RSMH NV. Skåne
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Läs också…

Vi är tillbaks till det samhälle där fattiglapparna ska bocka och buga inför överheten!
Moderaterna i Sigtuna jagar fattiglappar

Hävda dina sociala rättigheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd