Socialt utsatta ska uppåt och inåt – inte hållas nere!

rik och fattig
En fördelningspolitik utformad så att de rika inte ska känna sig hotade av att de fattiga vill hamna på “skälig livsnivå”. Foto: FrankBoston & Richard Johnson (AdobeStock.com)

Det finns naturligtvis situationer där socialt utsatta får hjälp.

Men de som är socialt utsatta och inte får hjälp har ökat. Skälet är att det anses legitimt att avslå en ansökan genom att hänvisa till “det är ditt eget ansvar att förändra din situation”. Detta skulle jag inte delge andra om jag inte själv fått det bekräftat i beslut på egna ansökningar. Konstigt nog gav avslagen mig en skuldkänsla, en känsla av att vara ovärdig som människa.

Jag hade då inte styrkan att motsätta mig besluten och avslagen. Jag höll med. 
Idag kan jag se det på ett annat sätt som jag tyvärr inte kunde då. Inte mäktade med. Först nu inser jag att jag trots allt nog inte var så värdelös som de fick mig att tro.

“Det måste till en politik som ser till så att själva systemfelet åtgärdas där de sociala klyftorna minskar.”

Socialtjänsten har som riktmärke att människor ska ha en “skälig livsnivå” och kunna ta del av samhället. Men man lägger mycket stor vikt vid att sålla bort de som inte har rätt till hjälp. Om sen en eller annan slinker med som skulle haft rätt till hjälp, ja det är sånt man får räkna med. Ingen tar sig tid att ta reda på om det är rätt eller fel.

Skulle man fråga de som anses leva i ett socialt utanförskap, skulle majoriteten av dem med all förmodan berätta att om de fått den hjälp de hade rätt till från början skulle deras situation tagit en annan och mer positiv vändning. Men det är ingen som frågar.

Man ser sig själv som en förlorare när myndigheter tar beslut och när inställningen mot klienten är att det är ens eget fel att man befinner sig där man gör. Man saknar en tilltro till sin egen roll i sammanhanget.
De krav som ställs på den egna individens ansvar att förändra sin situation har accepterats i för stor utsträckning. Utan att ta ansvar för de konsekvenser som den drabbades situation leder till.

Individers rättighet att överklaga ett beslut finns där. Men det känns mer som en symbolisk rättighet, än att beslutet omprövas på riktigt. Denna teori har jag efter mina egna avslag på beslut. Det kändes många gånger som att hur mycket jag än överklagade skulle mina ansökningar aldrig beviljas. Ska man vid ett besök behöva ha med en egen advokat med juridisk kunskap för att åtminstone hävda sin rätt?

Det måste till en politik som ser till så att själva systemfelet åtgärdas där de sociala klyftorna minskar. En fördelningspolitik utformad så att de rika inte ska känna sig hotade av att de fattiga vill hamna på “skälig livsnivå”. Inget annat kan vara av mer värde än så. Inte minst för att ge människor en chans att komma tillbaka, med en tilltro på sitt eget värde. Att få känna samhörighet och tillhöra det samhälle som så många gärna vill vara en del av.  Varför ska det vara så svårt att få till en politisk utveckling där socialt utsatta faktiskt SKA ha rättigheten att få gå åt bara ett håll.

Uppåt.

Skribent: /Nettan
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fler krönikor

Kvinna på väg att gå ut över en takkant

Sverige, landet som sviker sina mest utsatta

Min krossade dröm om Sverige – En berättelse om svek, maktmissbruk och kampen för rättvisa i ett land som en gång lovade jämlikhet och trygghet.
Terapeut i samtal med patient i varsin fotölj

Kvaliteten på vården är viktigare än vem som driver den

Privat eller offentlig vård? Det viktigaste är patientens upplevelse och vårdens kvalitet – inte ideologi. Vad händer när system går före individ!
En soffa i bakgrunden och en äldre man som uttrycker ett nej

De som är satta under förvaltarskap har ingen egenmakt

I Sverige får de som är satta under förvaltarskap rösta i riksdagsval - men inte köpa en soffa på avbetalning utan förvaltarens medgivande.

God jul och ta inte livet av dig

I Sverige är det svårt att ändra sitt liv om man en gång fallit igenom. Vi som en gång i tiden gav människor många livschanser har förändrats

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.





Kontakt och öppettider

Equal QvinnoQraft

Besöksadress: Grindsgatan 37, 
Öppet: Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt: 070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Ring! 070-888 80 85
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Innan du ringer eller mejlar kanske du hittar ditt svar här i guiden för sociala rättigheter:
Hävda dina sociala rättigheter

QvinnoQraft en mötesplats med möjligheter

QvinnoQraft blir det du gör det till tillsammans med andra besökare. Kom in på en kopp kaffe, snacka med Yvonne, låna telefon eller dator, pyssla eller t ex fyll i en ansökan till soc.

Läs mer

Råd § Stöd

Ring-070-888 88 85
Mejla-info(@)equalsthlm.se

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.