Såg du skoldebatten i söndagskväll?

Skoldebatten
I debatten nämndes inte att ord om att människor har svårt att banka in teoretisk kunskap sent på dagen eller när man är hungrig. Foto: AdobeStock.com

Jag förstörde min söndagskväll genom att titta på Agendas skoldebatt på Teve. Åtta illusionslösa politiker i mer eller mindre grå kostymer som trätte om petitesser som de inbillar sig är betydelsefulla. Det fanns inga illusioner om framtiden eller att vi som land kan gå vår egen väg utan att ängsligt snegla på andra länder och på Pisaundersökningen. Samtliga var sitt partis talesman i skolfrågor och ingen av dem verkade ha något som helst intresse eller kunskap vare sig för människor eller om  pedagogik.

De verkar tro att det finns ekonomiska och administrativa lösningar på att barn föds i olika familjer och med olika förutsättningar för att klara av såväl skolan som livet i stort.

Fattig, trött och hungrig

I debatten nämndes inte att ord om att människor har svårt att banka in teoretisk kunskap sent på dagen eller när man är hungrig. Ingen nämnde att det finns ett självklart samband mellan de två hjärnhalvorna och att man då inte enbart kan förlita sig på en av dem. Ingen talade om stimulans alla talade om tvång och kontroll. Tacka fan för att det då blir som det blir. 

Fattiga barn från trasiga familjer kommer hungriga till skolan och de sticker ut genom att inte klara av att följa med i modets svängningar och nycker. De har inte varit på spännande semestrar och de har mobiltelefoner av äldre modell men de förväntas att växa upp till kunniga, kunskapstörstande, lyckliga individer och dessutom skall de lära sig att tänka kritiskt och själva klara av att söka kunskap från en bokhylla med porslinsfigurer. Klart som tusan att det inte kommer att fungera, de har inte en chans.

Om det hade funnits kunskap och vilja bland våra makthavare så hade detta gått att komma tillrätta med orättvisorna genom att: 

  • Förstatliga skolan. 
  • Införa obligatorisk skola i tolv år. 
  • Slopa betygen. 
  • Mindre klasser. 
  • Servera frukost i skolan från klockan sju på morgonen. 
  • Teoretiska ämnen enbart under fyra lektioner på förmiddagen. 
  • Enbart färdighetsämnen på eftermiddagen (idrott, bild, teater, musik m.m.) 
  • Införa obligatorisk skoluniform; Sneakers, hoodtröja och jeans.
  • Mobiltelefonförbud. 
  • Skolbibliotek med bibliotekarie på varje skola. 
  • Minst ett studiebesök i verkligheten varje vecka. 
  • Inga läxor 
  • Endast friskolor med alternativa pedagogik skall tillåtas; Freinet, Montessori, Waldorf m.fl.  ( inga jälva aktiebolag). 
  • Bjuda in gästlärare med specialkunskaper. 
  • Kostnadsfri studieresa med specialkompetenta pedagoger under en vecka; Årskurs sju till huvudstaden, årskurs nio till Bryssel och årskurs elva till Auschwitz. 
  • Specialklasser för särbegåvade.
  • Stimulerande sommarlovsaktiviteter i samverkan med civilsamhället.


Visst det kommer att kosta en del men vad skall få kosta om inte våra barn? Och vad kostar det att tappa allt fler presumtiva samhällsmedborgare in i kriminalitet, psykisk ohälsa och drogmissbruk? 

Sverige skulle kunna bli först i världen med en omhändertagande skola som utgår från pedagogisk forskning i kombination med respekt för de olika individerna. Vilket i sin förläggning skulle generera ett harmoniskt och välfungerande land med mindre segregering. Men i stället väljer kostymnissarna att slentrianmässigt exkludera ett allt större antal barn redan innan de ens har nått puberteten. Debattprogrammet väckte flera frågor i mig:  Måste man vara en illusionslös, bakåtsträvande tråkmåns för att bli politiker? Är det därför som allt färre vill bli det? Och varför får dumskallarna bre ut sig två timmar på bästa sändningstid? Jag tror att jag kommer att skolka nästa gång som de skall debattera.

Skribent: Hans Johansson
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Hävda dina sociala rättigheter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fler krönikor

Kvinna på väg att gå ut över en takkant

Sverige, landet som sviker sina mest utsatta

Min krossade dröm om Sverige – En berättelse om svek, maktmissbruk och kampen för rättvisa i ett land som en gång lovade jämlikhet och trygghet.
Terapeut i samtal med patient i varsin fotölj

Kvaliteten på vården är viktigare än vem som driver den

Privat eller offentlig vård? Det viktigaste är patientens upplevelse och vårdens kvalitet – inte ideologi. Vad händer när system går före individ!
En soffa i bakgrunden och en äldre man som uttrycker ett nej

De som är satta under förvaltarskap har ingen egenmakt

I Sverige får de som är satta under förvaltarskap rösta i riksdagsval - men inte köpa en soffa på avbetalning utan förvaltarens medgivande.

God jul och ta inte livet av dig

I Sverige är det svårt att ändra sitt liv om man en gång fallit igenom. Vi som en gång i tiden gav människor många livschanser har förändrats

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.





Kontakt och öppettider

Equal QvinnoQraft

Besöksadress: Grindsgatan 37, 
Öppet: Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt: 070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Ring! 070-888 80 85
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Innan du ringer eller mejlar kanske du hittar ditt svar här i guiden för sociala rättigheter:
Hävda dina sociala rättigheter

QvinnoQraft en mötesplats med möjligheter

QvinnoQraft blir det du gör det till tillsammans med andra besökare. Kom in på en kopp kaffe, snacka med Yvonne, låna telefon eller dator, pyssla eller t ex fyll i en ansökan till soc.

Läs mer

Råd § Stöd

Ring-070-888 88 85
Mejla-info(@)equalsthlm.se

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.