Regeringens arbete mot hemlöshet inte seriöst

Hemlös ligger i ett trapphus och sover
Socialstyrelsen gör redan kartläggningar av hemlöshet var sjätte år och kom 2017 fram till att 32,400 personer var hemlösa varav 5,900 var akut hemlösa (dvs sover i tält, trappuppgångar eller härbärgen och dylikt). Foto: AdobeStock.com

Regeringen ska satsa 70 miljoner kronor så att kommunerna kan kartlägga hemlöshet och arbeta med Bostad Först. Socialstyrelsen kartlägger redan hemlöshet. Kommuner kartlägger redan hemlöshet. Regeringen och Sveriges kommuner vet hur hemlösheten ser ut. Det som behövs är faktiska bostäder åt hemlösa – vilket regeringen inte avser att ordna fram.

Den nya regeringen säger sig alltså vilja att Sveriges kommuner använder sig av Bostad Först. Forskning – både internationellt och i Sverige – har slagit fast att Bostad Först är en lyckad och kostnadseffektiv metod för att minska hemlösheten. Bostad Först bygger på att det finns tomma lägenheter som hemlösa kan flytta in i, något som är en bristvara i Sverige. Regeringen kan beställa hur många kartläggningar de vill. Men de vet ju själva att det inte löser några problem.

Socialstyrelsen gör redan kartläggningar av hemlöshet

Socialstyrelsen gör redan kartläggningar av hemlöshet var sjätte år och kom 2017 fram till att 32,400 personer var hemlösa varav 5,900 var akut hemlösa (dvs sover i tält, trappuppgångar eller härbärgen och dylikt). Nya kartläggningar är ett spel för gallerierna.

Nya socialtjänstministern på TV4: ”Vi ska inte ha hemlösa i Sverige”

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall intervjuades nyligen på TV4 nyheterna om hemlöshet. ”Det är fruktansvärt. Vi ska inte ha hemlösa i Sverige och ingen i Sverige ska behöva bo på gatan… Förutom Bostad Först så pågår en rad arbeten i socialdepartementet för att just bygga upp kunskap och kartlägga hur stort problemet är så att vi också kan göra rätt insatser.

Fler bostäder till en rimlig hyra behövs

Vad som behövs är fler bostäder som hemlösa eller kommuner har råd att betala för – dvs hyresrätter till en rimlig hyra. Boverket kartlägger återkommande bostadssituationen i Sverige. De konstaterar det alla konstaterar – att det finns för få bostäder, särskilt billiga hyresrätter.

Vill högerregeringen att fler bostäder ska byggas till en rimlig kostnad?

Svaret lär vara nej. Det ligger väl närmare till hands att högerregeringen återupptar försöket att driva igenom marknadshyror vilket stoppades av Vänsterpartiet 2021.

Jag kan endast konstatera att den nya regeringen inte kommer lösa Sveriges omfattande problem med hemlöshet. Kommuner har fått ökade kostnader i och med inflationen och har inte råd att ordna fram tillräckligt många bostäder. Och så länge som regeringen duckar och fortsätter att hänvisa till kommunernas ansvar finns ingen lösning i sikte.

Under tiden detta spel för gallerierna pågår, satsar regeringen åtskilliga MILJARDER på att subventionera villaägares och vinstdrivande företags elräkningar samt bilisters ökade kostnader för bränsle.

Om samma politik gällde mot dem, som mot de hemlösa skulle man lägga nån miljon på kartläggning av deras problem och sedan låta allt vara som vanligt.

Skribent: Dennis Aberos
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Läs också…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd