Problemen med de rättsosäkra LVU-utredningarna kvarstår trots Älvsbyn

Barn tittar ut genom ett fönster
Problemen med rättsosäkerhet, uppenbart partiska handläggare på soc, uppenbara lögner, ogrundade anklagelser, domstolar som struntar i bevisvärdering, finns över hela landet. Foto: AdobeStock.com

Föräldrarna i LVU-ärendet Älvsbyn häktade för barnsexbrott – socialutskottets ordförande har avgått. Varför?

I augusti skrev vi om skandalen i Älvsbyn där fem handläggare på barn- och ungdomsenheten hade stängts av från sina arbeten efter att en extern granskning visat att de ljugit och undanhållit viktig information för nämnden och fört fram denna i domstolar. De hade bland annat ändrat i ett läkarintyg för att stärka sin sida av saken.

Problemen med LVU finns över hela landet

Ärendet tog i förra veckan en ny vändning när föräldrarna i den aktuella artikeln anhölls för barnsexbrott. Det förändrar ju saken helt i det aktuella fallet, men det förändrar inte det faktum att de aktuella socialsekreterarna har begått alla de felaktigheter och rättsövergrepp som den externa utredningen visade. Det förändrar inte heller den verklighet tusentals föräldrar och barn utsätts för varje dag i Sverige av en ofta maktfullkomlig barn- och ungdomsenhet på socialtjänster som i vissa fall inte skyr några medel för att få sin vilja igenom.

Vi har i vår artikelserie om LVU visat att problemen med rättsosäkerhet, uppenbart partiska handläggare på soc, uppenbara lögner, ogrundade anklagelser, domstolar som struntar i bevisvärdering, finns över hela landet. Och vi har också beskrivit hur ingen person med makt velat göra något åt det hela. Hur ingen person med någon form av makt vill förändra den rådande situationen vilket leder att drabbade personer, föräldrar och barn, får föra sin kamp ensamma och i totalt underläge.

Makthavarna i Älvsbyn gjorde det som alla borde göra i LVU-ärenden

Ordföranden i socialutskottet i Älvsbyn valde att avgå. Socialchefen i kommunen hänger löst. Varför? De gjorde det som alla ordföranden i socialutskott och alla socialchefer borde göra, tillsatte en extern opartisk utredningen i ett ärende som var väldigt infekterat och där man kunde misstänka oegentligheter. De ifrågasatte sin personal i stället för att blint skydda sådant som inte ska skyddas, vilket är det vanliga, nämligen att tjänstemän skyddar tjänstemän – att myndigheter skyddar myndigheter.

Falsarier och ogrundade anklagelser i LVU-utredningar fortsätter

Vår artikelserie om de rättsosäkra LVU-utredningarna har väckt en del uppmärksamhet och bland annat lett till att flera artiklar är på gång att produceras. I de ärenden vi ska belysa återfinns bland annat en av socialtjänsten fabricerad orosanmälning från en akutmottagning på BUP. Något hela BUP-avdelningen intygat att de inte gjort, vilket olika domstolar inblandade i ärendet valde att bortse ifrån.

Föräldrar anklagas som regel, ogrundat för att ha missbruk eller beroende, eller för att vara psykiskt sjuka, eller för att ha våldskapital. Personer anklagas ofta av socialtjänsten  för att ha den extremt sällsynta psykiatriska diagnosen Münchhausen by proxy. Domstolar väljer i besvärande hög grad att inte ta upp eller ta hänsyn till bevis som drabbade föräldrar och barn presenterar för domstolen. 

Skandalerna och rättsövergreppen fortsätter alltså med oförminskad styrka runt om i landet. Det är de makthavare som försöker göra något åt det i sin kommun som fått gå eller ifrågasätts. Det ger en besvärande bild av tillståndet i landet.

Skribent Per Sternbeck
070-797 20 29
info@equalsthlm.se

Läs också vår artikelserie LVU-kampanjen

lvu-kampanj

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd