Lösdriveri blev ”Samhällsfarlig asocialitet” 1965

Lösdriveri lagen
I det framväxande folkhemmet skulle det naturligtvis inte finnas någon hemlöshet så varför kriminalisera något som ändå inte existerade? Svartvitt foto: Nordiska museet, Public domain, via Wikimedia Commons, Foto: Equal

I världens modernaste land så stiftar vi lagar som speglar vår humana människosyn. I det gamla förlegade Sverige så fanns det en lösdriverilag som kriminaliserade ”lösdriveri” d.v.s. bostadslöshet men den lagen slopades i progressiv anda 1965 [1]. I det framväxande folkhemmet skulle det naturligtvis inte finnas någon hemlöshet så varför kriminalisera något som ändå inte existerade?  

Självklart så var det en absurd tanke att kriminalisera enskilda människors olycka men det tvingade samtidigt makthavarna till att acceptera problematiken och att till viss del även ta ansvar för densamma. De hemlösa hamnade på anstalter som säkert var otrevliga på många sätt men det fanns lagad mat och sängar att sova i.  

Ingenstans att sova? Du är ju inte kriminell i alla fall.

I det nya liberala välfärdssverige så har vi lämnat över ansvaret för bostadslöshetens konsekvenser från samhället till de enskilda individerna. Jaha du har ingen stans att sova i natt, det var ju synd men det gör dig inte kriminell, kan du inte glädja dig över det? 

Paradoxen är att vi i realiteten har ersatt ett otidsenligt system med ett obefintligt. Att inte bli stämplad som kriminell lösdrivare är en klen tröst när det är tio grader kallt och du skall försöka att sova i en trasig sovsäck. Den intressanta frågan är om det är samhällets eller individens fel att ett fåtal tvingas sova på gatan medan alla vi andra ligger i bekväma sängar. Gör det den enskilde till kriminell eller vilar ansvaret på dem som har skapat och som även bibehåller de djupt kränkande och orättvisa strukturerna?  

Tanken att kriminalisera lösdriveri d.v.s. hemlöshet kanske inte var så dum trots allt? Knäckfrågan är väl snarare vem eller vilka som skall hållas ansvariga för brottet?

Fotnot
1965 ersattes lösdriverilagen med lagen om ”samhällsfarlig asocialitet” men även den lagen togs bort 1981, så kom inte och säg att samhällsutvecklingen inte går framåt. I varje fall ur ett semantiskt perspektiv.

Hävda dina sociala rättigheter

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler krönikor

Gott nytt år – hoppas 2025 blir bättre!

Nu är 2024 slut. I många stycken ett skitår, vilket kan läggas till den långa raden av andra.

God jul och ta inte livet av dig

I Sverige är det svårt att ändra sitt liv om man en gång fallit igenom. Vi som en gång i tiden gav människor många livschanser har förändrats
Kvinna sitter hos sin psykolog har en näsduk i sin hand

Ska vi tänka bort cancer snart, och hjärtinfarkt?

Dags att tänka dig frisk! Männsikor med stark smärta och komplex PTSD bör lära säg att tänka bort den.
Ett SIP-möte

SIP, Samordnad Individuell Plan – huvudmän stimuleras en gång till!

Vad händer när vi vanliga dödliga inte följer lagar och förordningar och blir påkomna med det? Jo, då får vi böter, eller ibland fängelse.

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.





Kontakt och öppettider

Equal QvinnoQraft

Besöksadress: Grindsgatan 37, 
Öppet: Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt: 070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Ring! 070-888 80 85
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Innan du ringer eller mejlar kanske du hittar ditt svar här i guiden för sociala rättigheter:
Hävda dina sociala rättigheter

QvinnoQraft en mötesplats med möjligheter

QvinnoQraft blir det du gör det till tillsammans med andra besökare. Kom in på en kopp kaffe, snacka med Yvonne, låna telefon eller dator, pyssla eller t ex fyll i en ansökan till soc.

Läs mer

Råd § Stöd

Ring-070-888 88 85
Mejla-info(@)equalsthlm.se

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.