IVO anser det korrekt att totalförlamad person överges av socialtjänsten

Entré till Hässelby-Vällingby Stadsdelsförvaltning
Hässelby-Vällingby vägrar att hjälpa TT med en anpassad bostad.

Tack IVO för att ni påminner mig om hur meningslösa ni är!

Ibland blir jag förvånad över min naivitet, över min glömska, över att jag fortfarande tror på de dimridåer som målas ut när det gäller hur svensk socialtjänst och sjukvård styrs och granskas. Gång efter annan  får jag ju bekräftat i mitt att kommuner och landsting i princip gör som de vill med fattigt folk och att staten är nöjd med den ordningen så länge övertrampen inte når andra grupper.

Det var ett utslag av denna naiva glömska som fick mig att göra en IVO-anmälan mot stadsdelen Hässelby-Vällingby gällande TT och deras vägran att hjälpa honom med en anpassad bostad:

Ur anmälan:
”[TT] är sedan ett år tillbaka förlamad från bröstvårtorna och nedåt. Han är sängliggande och kan endast kommunicera med sin telefon genom röststyrning av denna. [TT] har assistans beviljat med ca 150 timmar per vecka från Försäkringskassan. Han har en hostmaskin som ska ta bort slem som bildas i halsen på honom vilken måste vara i gång i stort  hela tiden. Han måste vändas på för att han inte ska få liggsår. Katetrar måste spolas och urinpåsar tömmas. Han måste matas. [TT] är alltså helt beroende av ett stabilt boende med assistans för sin fysiska överlevnad.”

Ur anmälan:
”Socialtjänsten i Hässelby-Vällingby är helt medvetna om situationen men struntar i den fara man utsätter honom för. Nämnden frångår därmed skrivningarna i socialtjänstlagen om att man har det yttersta ansvaret för medborgare som inte klarar sig själv.”

Socialtjänsten i Hässelby-Vällingby nekar att bistå TT. De hävdar att TT inte tillhör någon av deras målgrupper. De menar att de inte har ett ”yttersta ansvar” för TT och lämnar honom åt sitt öde. Förfarandet innebär en direkt livsfara för TT som åkt ut och in på sjukhus under snart ett halvårs tid.

Vad anser då IVO om detta ärende? De skriver:
”Du har skickat in ett klagomål till Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) om Socialtjänsten i Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning i Stockholm. IVO kommer i nuläget inte att genomföra någon tillsyn av verksamheten. Ansvariga för verksamheten är skyldiga att ta hand om och utreda klagomål och synpunkter. Ni har därför möjlighet att skicka klagomålet direkt till ansvarig nämnd, i detta fall Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.”

Tack för upplysningen IVO om att vi kan vända oss till stadsdelen själva vilket vi redan gjort vilket framgår av anmälan.
Tack IVO för att ni berättar att det är stadsdelsnämnden i Hässelby-Vällingby som ansvarar för socialtjänsten i Hässelby-Vällingby.  Tack IVO för ert ignoranta, nedlåtande svar som verkligen visar er syn på medborgarna.
Tack för att ni påminde om mig om min naivitet och det fullkomligt meningslösa i att göra en IVO-anmälan.

Tack också för att ni så klart står upp för de typiskt svenska värderingarna att en socialtjänst kan överge en totalförlamad människa och utsätta honom för livsfara med statens goda minne. Tack för att ni påminner om att i Sverige måste medborgare följa lagen medan myndigheter kan välja att göra det om det passar dem.
Tack också för att ni i klartext visar att svenska myndigheter håller ihop mot medborgarna.
Ibland glömmer jag bort det.

Skribent Per Sternbeck
070-797 20 29
info@equalsthlm.se

Läs också…

https://www.equalsthlm.se/artiklar/socialtjansten-andrade-lakarintyg-ivo-gar-inte-vidare-med-anmalan/
https://www.equalsthlm.se/artiklar/fungerande-granskning-av-vard-och-omsorg-saknas-gor-om-ivo/

Ett svar

  1. Det blev nästan lika många tack som under Oscarsgalan. Jag vill tacka skribenten för att han i sin tur påminde mig om den påstådda säkerhet, rättvisa och omsorg som myndigheterna invaggar oss i att den existerar, där ligger t.o.m. Hollywoods fiktiva drömvärld i lä.
    Genom åren så har jag gjort ett tjugotal anmälningar till IVO, en resulterade i att de initsierade en s.k. workshop med socialtjänstens personal där de lekte på stranden. Det var säkert kul för deltagarna, men det hjälpte föga de klieneter som hade drabbats av felaktiga beslut som uppenbart stred mot gällande lagstiftning.
    Då skrev jag “lägg ner skiten” (d.v.s. IVO) det tycker jag fortfarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd