Ingen hemlös, arbetslös i riksdagen hur kommer det sig?

En tom riksdag, plenissal
Om man tittar på sammansättning av Sveriges riksdag så återfinns där inte en enda hemlös, arbetssökande eller sjukpensionär. Foto: Suyash Dwivedi, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Det finns inte en enda ledamot som är hemlös, arbetslös eller sjukpensionär i Sveriges riksdag. Det beror inte på att ingen vill eller kan, utan på lagstiftning som omöjliggör sådant engagemang. Det avspeglar sig på den förda politiken.

Jag har gått med i en grupp på Facebook. Visserligen är jag med i flera, men denna verkar vara avsedd för mig, personligen. Den heter Byråkratiupproret – Är alla lika mycket värda i vårt byråkratisystem?

Många i gruppen synes precis som jag själv, ha tvingats sitta många år av sitt liv i byråkratins väntrum. Där vi varit helt utelämnade åt byråkraters godtycke. Hur kan det vara så i vårt demokratiska och jämlika Sverige? Där allas lika värde är vägledande för riksdagens lagstiftande.

Om man tittar på sammansättning av Sveriges riksdag så återfinns där inte en enda hemlös, arbetssökande eller sjukpensionär. Att ingen riksdagsledamot är hemlös, beror inte på att alla riksdagsledamöter är garanterad en övernattningsbostad i Stockholm, utan på att nomineringsförfarandet kräver att du är bosatt inom valkretsen. Därför behöver den som vill arbeta politiskt, först ha ett ordnat boende.

Sjukpensionär då, varför finns ingen sådan på plats i riksdagen och för sjukpensionärernas talan? Det beror på att den som uppbär sjukersättning/aktivitetsersättning endast får vara aktiv fem timmar i veckan, och sedan måste hålla sig 100% passiv resten av tiden, livet ut, för att inte få sjukersättningen indragen. Politik i högsta divisionen kräver säkert mer än fem timmar i veckan, även om det synes tveksamt många gånger, vad avser resultaten.

Det måste väl ändå finnas någon arbetslös bland de 349 riksdagsledamöterna? Nej, inte det heller om sanningen  ska fram. Hur som helst ingen som är inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och uppbär a-kassa. Tur är väl det förresten, då arbetssökandet inte går att kombinera med någon annan aktivitet. Den arbetssökande ska söka arbete, hålla sig anställningsbar och tillgänglig 24-7. I annat fall bedöms hen inte stå 100% till arbetsmarknadens förfogande. Givetvis går det inte för sig att åka iväg på semester, då arbetssökandet som format, inte rymmer en sådan tillvaro.

Hur kommer det sig att Sveriges socialt och ekonomiskt mest marginaliserade medborgare tillåts trakasseras, diskrimineras och avhumaniseras på detta sätt; samtidigt som de friska och i övrigt välmående, med anställning och bostad aldrig haft det bättre? Kan det bero på att vår klass saknar starka röster i det offentliga rummet? Tydligen föredrar medelklasserna en helt annan slags mångfald och dito inkluderande, så det bättre framgår hur goda och världsvana liberaler de är allesammans.

Eftersom ingen av riksdagens 349 ledamöter representerar oss i Utanförskapet, innebär det att lagstiftningen sker utan vårt deltagande. Detta förhållande möjliggörs medelst diskriminerande lagstiftning. Har vi då någon som helst anledning att erkänna vare sig Sveriges regering eller riksdag?

Det republikanska frihetsbegreppet kräver medborgarens frihet från någon annans godtyckliga vilja. Det borde vi också kräva. Nu genast!

Skribent C.C. Lilja
070-797 20 29
info@equalsthlm.se

Läs också…

One Response

  1. Demokrati är besvärligt. Om gruppen som Du rubricerar som “vi” vill få inflytande så får vi organisera oss i ett eget politiskt parti. De etablerade partierna kan vi glömma, de kommer aldrig att släppa in ett antal trashankar i de beslutande rummen. Den absoluta merparten av riksdagspartierna använder sin makt till att förtrycka oss med lagstiftning om arbetsplikt och strängare straff.
    Ett annat problem är att en betydande grupp av dem som drabbas av de “tuffa tagen” inte ens har rösträtt till den riksdag som stiftar de förtryckande lagarna. Demokrati innebär att de som är flest bestämmer. I landet Sverige betyder det att de välbestälda bestämmer över de fattiga och svaga, så har det alltid varit så kommer det säkerligen alltid att vara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fler krönikor

Kvinna på väg att gå ut över en takkant

Sverige, landet som sviker sina mest utsatta

Min krossade dröm om Sverige – En berättelse om svek, maktmissbruk och kampen för rättvisa i ett land som en gång lovade jämlikhet och trygghet.
Terapeut i samtal med patient i varsin fotölj

Kvaliteten på vården är viktigare än vem som driver den

Privat eller offentlig vård? Det viktigaste är patientens upplevelse och vårdens kvalitet – inte ideologi. Vad händer när system går före individ!
En soffa i bakgrunden och en äldre man som uttrycker ett nej

De som är satta under förvaltarskap har ingen egenmakt

I Sverige får de som är satta under förvaltarskap rösta i riksdagsval - men inte köpa en soffa på avbetalning utan förvaltarens medgivande.

God jul och ta inte livet av dig

I Sverige är det svårt att ändra sitt liv om man en gång fallit igenom. Vi som en gång i tiden gav människor många livschanser har förändrats

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.





Kontakt och öppettider

Equal QvinnoQraft

Besöksadress: Grindsgatan 37, 
Öppet: Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt: 070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Ring! 070-888 80 85
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Innan du ringer eller mejlar kanske du hittar ditt svar här i guiden för sociala rättigheter:
Hävda dina sociala rättigheter

QvinnoQraft en mötesplats med möjligheter

QvinnoQraft blir det du gör det till tillsammans med andra besökare. Kom in på en kopp kaffe, snacka med Yvonne, låna telefon eller dator, pyssla eller t ex fyll i en ansökan till soc.

Läs mer

Råd § Stöd

Ring-070-888 88 85
Mejla-info(@)equalsthlm.se

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.