Hur man når toppen inom svensk psykiatri!

Hur man når toppen inom svensk psykiatri!
Ta dig då och då en titt ned genom ditt glastak, och hurra när de delar ut starka sömnmedel till de som skola sova på britsar i ett kalt rum, ensamma och övergivna, eller strängt bevakade av vitklädda rockar. Fotomontage: Equal, Foto: (Glastak) kelifamily, foto: (Doktorer) ASDF AdobeStock.com

Inom psykiatrin kan du nå höga höjder helt utan att kunna fakta. Vad du behöver behärska är tal och skrift och att tycka och tänka väldigt mycket.

Du måste klara av läkarutbildningen och gå vidare till specialisttjänstgöring inom psykiatrin (det är här du får lära dig att tycka och tänka helt utan fakta). Publicera gärna sedan en klinisk avhandling under tiden, som innehåller diskussioner om olika patientgrupper och avvik inte från den röda tråden. Sedan behöver du inte vara orolig. Snart är du överläkare på studs och om det finns lite ledigt utrymme, tillika professor och du får massor av betalt för att tycka och tänka så långt över huvudet på de individer ditt tyckande och tänkande gäller. För att lyckas bör du inta en hållning med en hög grad av faktaresistens.

Om du nu får dig till livs ett kursutbud för vidareutbildning, välj bort grundkursen i juridik, men gå gärna på socialförvaltningens kurser i omhändertagande och lämpliga åtgärdsrutiner. Du måste hålla rutiner, även om de inte gäller de du uttalar dig om. De har ofta inte någon möjlighet att, inlåsta som de är, leva med vad vi kanske skulle säga normala rutiner.

Ta dig då och då en titt ned genom ditt glastak, och hurra när de delar ut starka sömnmedel till de som skola sova på britsar i ett kalt rum, ensamma och övergivna, eller strängt bevakade av vitklädda rockar.
Du slipper, för snart skall du gå hem till din sköna divan och ta dig ett glas vin, känna dig trött i anletets svett efter en dags väl utfört arbete av en massa tyckande och tänkande till utredningar som snart kommer att hamna i den beredningsgrupp du själv sitter i. Då finns det möjlighet att tycka till om den egna texten. Det är jättebra.

Nu kommer John Blund till dig och du lägger dig i mjuka bolster.

Borta är de människor som irrar omkring på kala golv, har ett pusselrum utan saker och en naken sjukhussäng i stål.

Vakna nästa morgon ta en promenad med barn och hund innan du skall igång igen. Det är ett väldigt jobb att tycka och tänka varje dag utan att i tanken vika av till nyttans skull.

Ett stort grattis till Sveriges överläkarkår inom psykiatrin.

Skribent: Jonatan Moses
info[@]equalsthlm.se
070-7972029
Jonatan Moses: PhD, forskare, utredare,
författare, före detta patient. 9/9 – 2019, Lund.

Läs också…
Psykiatrin är sjuk och behöver vård!
Den svenska ”moderna” psykiatrin – en tolkningsfråga

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd