Häxtestet – används än i dag i modifierad form
Antingen drunknar du, eller så bränns du på bål. Foto: © [motortion] / Adobe Stock

Kommer ni ihåg häxtestet, som främst pågick i Sverige under 1600-talet? Dagens metoder är lite annorlunda men utgången densamma.

Häxtestet är en historisk metod som användes av överhetens domstolar för att bevisa att någon anklagad för häxeri var skyldig. Den mest kända metoden var vattenprovet. Den misstänkta bands och kastades i vattnet: om hon sjönk och drunknade, var hon oskyldig. Om hon flöt, var hon skyldig och brändes på bål.

I Sverige förekom häxtestet i originalversion främst på 1600-talet. Under senare år har dock moderna varianter av häxtestet återigen börjat användas av de myndigheter som en gång var satta att vaka över medborgarnas väl och ve men som nu har mer fokus på spara pengar åt överheten så att den kan hålla skatterna låga eller till och med sänka dem för de snuskigt rika.

Några exempel på dagens häxtest:

Om du är sjukskriven för psykisk ohälsa, kanske depression eller ångest som inte går över, kommer det komma en tid när försäkringskassan väljer att inte bevilja sjukpenningen eftersom deras förtroendehäxdoktor, som aldrig träffat den sjukskrivna patienten ifråga, bedömer att personen är tillräckligt frisk för att utföra ett arbete i någon form någonstans. Dock inte alltid i den verkliga världen (kanske på Blåkulla?). men det spelar ingen roll. Förtroendehäxdoktorn har alltid rätt. Som sjukskriven i detta läge har du två val, att acceptera detta och börja jobba trots att du är sjuk. Eller att börja kämpa emot genom överklaganden och att börja argumentera för sin sak. Men nu inträder häxtestet, för om du är tillräckligt stark för att kämpa emot, då kan du nog jobba också. Och så ogiltigförklaras sjukskrivningen av den anledningen. Antingen drunknar du, eller så bränns du på bål.

Häxtestet används fortfarande i ”välfärdslandet nummer 1” på jorden.

Om du tillhör den ovanstående gruppen som är sjuka men anses tillräckligt friska av häxdoktorerna är det en tidsfråga innan du börjar få problem med att betala hyran. I glappet mellan att få ersättning av försäkringskassan och få försörjningsstöd  går det ovillkorligt tre månader där du trots att du inte har pengar kvar efter en lång tids ekonomisk (och ibland också näringsmässig) svält anses ha ett ”normöverskott”.

Socialtjänsten hävdar normöverskott och spelar ett slags chickenrace med de utsatta. Man vet att hyresvärdarna helst inte vräker och så håller man, trots sitt lagstiftade yttersta ansvar och trots att man vet att ekonomisk stress är mycket skadligt för den psykiska hälsan, inne med att betala hyran. Du vet att socialtjänsten måste gå in och betala hyran om du saknar medel men du vet också att du riskerar att bli akut hemlös om du inte gör det. Resultatet blir för många att man lånar pengar av bekanta och hamnar än djupare i ekonomisk utsatthet vilket i sin tur försämrar måendet. Antingen blir du hemlös eller så blir du ännu fattigare med ännu djupare skulder. Antingen drunknar du eller så bränns du på bål.

Om du i denna situation mår så dåligt att du måste uppsöka psykakuten inträffar ofta situationen att du nekas att bli inlagd eftersom du inte anses vara tillräckligt suicidal. Du skickas då hem igen då du inte mår tillräckligt dåligt.
Om du då mår så dåligt att du tar livet av dig hade personalen på psykakuten fel – om du inte tar livet av dig hade personalen på psykakuten rätt.

Fattiga och sjuka är de som främst drabbas av dagens häxtest

Häxtestet används fortfarande i ”välfärdslandet nummer 1” på jorden. Det växer och frodas och används i princip enbart på fattiga och sjuka som inte passar in i mallen och anpassar sig till kraven från överheten.
Häxprocesserna på 1600-talet blåste genom Europa under en kortare tidsperiod. Sedan var de över. Dåtidens och nutida bedömare menar att de drevs fram av kollektiva masspsykoser. Likheten med dagens samhällsklimat är slående. Hoppas det är över snart.

Skribent: Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Läs också…

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.





Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd