Förbättrat välmående med en ändrad livsstil?

Förbättrat välmående med en ändrad livsstil?
Lars Andersson, Skövde, översättare och skribent Foto: Privat

Man tar mer eller mindre dagligen del av uppgifter i media om att den psykiska hälsan i Sverige har blivit sämre. Men vis av erfarenhet inom vissa i min bekantskapskrets vilka lidit av negativa sidor av mediciner kanske det finns hopp? Kanske att en förändrad livsstil kan hjälpa en del.

Ämnet välmående är ett komplex och mångfacetterat ämne. Under århundradena har lärorna varit många. Den på den grekiska ön Kos verkande och senare legendariske “läkekonstens fader” Hippokrates utgick från en tes enligt vilken han inriktade sig på kroppen om själen var “sjuk”. Om kroppen var sjuk fokuserade han sig på människans inre. Bra föda och en god närmiljö var viktiga faktorer för bättre hälsa.

Tekniska nymodigheter – många fördelar men också hälsorisker

Den engelske allmänläkaren Rangan Chatterjee, för övrigt känd från SVT-programmet Skavlan, verkade som läkare i 15 år innan han skrev boken “Hälsobalansen”. Boken blev senare en stor försäljningssuccé runt om i världen och författaren är nu efterfrågad som föredragshållare i ämnet. Han lovordar sin utbildning men intressant nog skriver han bland annat att han i sin läkarroll kunde hjälpa 20 procent av sina patienter med hjälp av den tillgängliga “verktygslådan” från skolmedicinen. Dagens vardag innebär för många medborgare ett liv med högt utvecklad teknik, ett uppjagat tempo och en komplexitet som ligger ganska långt från det liv som kan kallas ursprungligt eller naturligt. Tekniska nymodigheter som Internet och social medier innebär många fördelar men också hälsorisker som för en del är okända. Författaren tar upp flera exempel på hur man har lyckats undvika riskabla mediciner. Det gällde t ex tonåringen med sömnproblem. Han var föreslagen att få antidepressiva, vilket kunde undvikas genom att spåra ned till den underliggande situationen. Han levde ett stressigt liv på grund av ett stort engagemang just i sociala medier. Genom att betydligt dra ned på tid framför mobilen slapp han medicineringen och sömnproblemen försvann.

Ett bättre välmående genom att ändra sitt sett att leva

Rangan Chatterjee är inte generellt emot medicinering, men menar att många av åkommorna och sjukdomarna (80 procent) kan utvecklas gynnsamt genom att patienterna ändrar sitt sätt att leva ifråga om sömn, träning, kost och vila. Varje sådant område behandlas ingående i boken. Detta kan i bästa fall medföra att man slipper använda en ibland ifrågasatt och kritiserad diagnosticering med efterföljande medicinering. Exempelvis kan beteende- och sömnproblem i vissa fall lösas genom att dra ned på tiden framför datorn, mobiltelefonen, TV-n eller läsplattan. Ser man till att göra detta och minska tiden framför dessa elektriska apparater med det så kallade blå ljuset och istället vistas i vanligt solljus kan det bidra till ökad melatoninproduktion, vilket i sin tur är gynnsamt för sömnen. Det finns i boken en uppsjö av andra goda tips och berättelser om patienter som med framgång har förändrat sina liv. Många med mig kan nog hålla med om att vår sjukvård år bra på mycket, men när man läser den aktuella boken får man tankarna att vår sjukvård borde kompletteras med mer fokusering på detaljerade tips angående förändring av livsstil. Rangan Chatterjee pekar på hur var och en av oss i vissa fall själva kan göra mycket för att förändra ens hälsotillstånd till det bättre. Är man intresserad av hälsa i ett brett perspektiv ger hans bok många goda förslag om hur både psykiskt och fysiskt välmående kan förbättras med åtgärder som man som frisk medborgare men även potentiell patient har möjlighet att påverka – mycket baserat på sunt förnuft.

Skribent Lars Andersson, Skövde, översättare
info[@]equalsthlm.se

Läs också…
Debatt: Är elchocksbehandling ett värdigt vårdalternativ? av Lars andersson
Psykisk ohälsa ökar – kan det bero på psykiatrin?
Mental romans

Fler krönikor

Kvinna på väg att gå ut över en takkant

Sverige, landet som sviker sina mest utsatta

Min krossade dröm om Sverige – En berättelse om svek, maktmissbruk och kampen för rättvisa i ett land som en gång lovade jämlikhet och trygghet.
Terapeut i samtal med patient i varsin fotölj

Kvaliteten på vården är viktigare än vem som driver den

Privat eller offentlig vård? Det viktigaste är patientens upplevelse och vårdens kvalitet – inte ideologi. Vad händer när system går före individ!
En soffa i bakgrunden och en äldre man som uttrycker ett nej

De som är satta under förvaltarskap har ingen egenmakt

I Sverige får de som är satta under förvaltarskap rösta i riksdagsval - men inte köpa en soffa på avbetalning utan förvaltarens medgivande.

God jul och ta inte livet av dig

I Sverige är det svårt att ändra sitt liv om man en gång fallit igenom. Vi som en gång i tiden gav människor många livschanser har förändrats

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.





Kontakt och öppettider

Equal QvinnoQraft

Besöksadress: Grindsgatan 37, 
Öppet: Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt: 070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Ring! 070-888 80 85
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Innan du ringer eller mejlar kanske du hittar ditt svar här i guiden för sociala rättigheter:
Hävda dina sociala rättigheter

QvinnoQraft en mötesplats med möjligheter

QvinnoQraft blir det du gör det till tillsammans med andra besökare. Kom in på en kopp kaffe, snacka med Yvonne, låna telefon eller dator, pyssla eller t ex fyll i en ansökan till soc.

Läs mer

Råd § Stöd

Ring-070-888 88 85
Mejla-info(@)equalsthlm.se

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.