Vårdas som svensk i Norge – hur går det till?

norge-sverige gränsen
Du kan få vård i Norge genom att snöka om det hos försäkringskassan. Foto: AdobeStock.com

Sök medicinfri psykiatrisk vård i Norge.

Cirka 1,100 000 svenskar äter varje dag antidepressiva läkemedel. 60 % av dessa, drygt 660 000 individer, har ätit antidepressiva i över nio år. Detta för att behandla en sjukdom, depression, som utan medicin, men med annan hjälp, förr eller senare ofta går tillbaka av sig självt.

Många av dessa personer har försökt att sluta själva men mått så dåligt av abstinensen/utsättningen att man inte klarar av att fullfölja. När man går till vården med dessa problem har vården i en stor majoritet av fallen sagt att besvären beror på att den underliggande depressionen ligger kvar och gör sig påmind, och att det bästa är att fortsätta medicinera.

Det är på grund av detta användningen av antidepressiva medel stadigt fortsätter att öka i Sverige. Många börjar – få slutar. Och för de som verkligen vill sluta finns så gott som ingen vård att få i Sverige. Det kan göra det aktuellt att söka vård i Norge.

Hur gör man?

Det är inte så svårt rent praktiskt. Man kontaktar Försäkringskassan och hävdar att medicinfri psykiatrisk inneliggande vård är en typ av vård som inte finns i Sverige och hävda att man själv är i behov av sådan vård.

Equal är mycket intresserade av att få reda på om ni ansöker och hur det går. Berätta gärna för oss. Behöver ni hjälp med ansökan. Kontakta oss så försöker vi hjälpa till!

Skribent Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Psykofarmakakollen

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd