Socialtjänsten i Solna ser till att Anette blir vräkt – godkänner inte läkarintyg

Socialtjänsten i Solna ser till att Anette blir vräkt – godkänner inte läkarintyg
"Det är som att de har bestämt sig för att jag ska bli hemlös, säger Anette." Foto: Equal

Socialtjänsten nekar Anette försörjningsstöd – anledningen är att de inte godkänner ett läkarintyg från vårdcentralen To Care i Solna.

Anette Steinbach, 57, lever utan el sedan tre veckor och kommer inom kort att bli vräkt. Socialtjänsten i Solna nekar henne bistånd. Hennes ”brott”: Hon har lämnat in ett läkarintyg från vårdcentralen To Care i Solna, som socialtjänsten inte godkänner.

– Jag har aldrig hört talas om att socialtjänstens tar sig rätten att överpröva läkarintyg och jag är mycket osäker på om förfarandet har lagstöd, säger Per Sternbeck från Equal. Vi kommer att JO-anmäla Solna för att få saken prövad men just nu är det Anettes situation som gäller.

Anette Steinbach är ett typexempel på glesheten i det svenska sociala skyddsnätet. Fram tills för några år sedan var Anette en vanlig medborgare. 2019 dog hennes sambo sedan många år och då föll Anette som en sten genom välfärdssystemen. Hon har varit sjuk under lång tid och saknar nu efter många års sjukdom sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

Anette har gått på försörjningsstöd sedan november 2019. Idag är hon placerad i en verksamhet kallad OSA som socialtjänsten väljer att kalla arbetsträning och använder som motprestation för att människor i Solna ska få försörjningsstöd.  Hon är placerad i något som kallas ”Tvätteriet” där hon tvättar, sorterar och viker tvätt som kommer från Solnas äldreboenden:

– Vi brukar vara tre som hjälps åt att vika ett lakan, berättar Anette. Det är så undermåligt, det är en förvaring av oss som behöver gå på försörjningsstöd. Dessutom måste jag, som inte har några som helst alkohol- eller drogproblem, regelbundet bevisa att jag är alkohol- och drogfri, berättar Anette.

Det är från denna ”rehabiliterande” verksamhet Anette måste uppvisa korrekt sjukintyg för att få försörjningsstöd. Nu har hon alltså inte gjort det enligt socialtjänsten och får därmed inte försörjningsstöd. Utan försörjningsstöd har hon inte kunnat betala hyran och nu är hon akut vräkningshotad av hyresvärd Signalisten.

Trots att Anette på lika sätt försöker att förändra situationen blir det kalla handen från socialtjänsten:

– Det är som att de har bestämt sig för att jag ska bli hemlös, säger Anette.

– Vi jobbar med socialtjänster runt om i länet och jag har aldrig varit med om att socialtjänst på det här kallhamrade sättet aktivt medverkar i att försätta en aktivt hjälpsökande person i hemlöshet, säger Per Sternbeck från Equal.

Equal har informerat socialnämnden i Solna om Anette Steinbachs situation. Ingen reaktion från något politiskt parti har kommit.

För mer information eller intervjuer med Anette:
Kontakta Per Sternbeck, 0707-972029, info@equalsthlm.se

Pressmeddelande: Equal
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

2 svar

  1. Ett skitsystem utan like! Och vad gör regeringen åt detta? Ett ökande samhällsproblem där notan lär bli dyr… 🤬

  2. Många som blir av med sitt boende, även barnfamiljer, på grund av att någon, en chef, personligen av olika anledningar har bestämt sig för att ”straffa” . De går emot alla lagar, ser till att utredningar görs undermåligt, tar inte hänsyn till barn eller sjukdom eller att hyresvärden kan tänka sig att personen får bo kvar bl.a.
    Stadsdelens, kommunens socialnämnd följer tjänstemannachefens rekommendation utan reflektion. Hur fel det än har funkat.
    Rasistiskt, islamofobiskt, funkofobiskt, hat mot onormig sexuell läggning, personligt agg, det finns hur många anledningar som helst!
    Människor måste stå upp och säga ifrån, visa civilkurage! Vet man att det är tveksamt att t.ex. neka försörjningsstöd måste man dra upp det och inte bara blunda och avskärma sig. Det görs i stor utsträckning idag. Sällan som det fungerar att arbetskamrater säger ifrån till sin chef. Ju fler som beter sig som mogna, vettiga medmänniskor, desto färre medlöpare och mindre maktkorruption!
    Irina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd