Socialtjänsten i Botkyrka vräker våldsutsatt kvinna från skyddat boende efter tre år

Kvinna lämnas vind för våg, går i väg genom tunnel.
Socialtjänsten i Botkyrka har beslutat att skriva ut henne från det skyddade boende hon bott i under tre års tid och menar att kvinnan ska ordna boende på egen hand. Foto: AdobeStock.com

En kvinna svårt våldsutsatt under lång tid och fast i både beroende och prostitution vräks nu efter tre år på skyddat boende av socialtjänsten i Botkyrka. Under tre års tid har Botkyrka betalat långt över en miljon kronor för att hjälpa henne. De metoder Botkyrka förordat och kvinnan följt, har inte fungerat. Nu vräker man henne till samma sociala utsatthet man en gång ville skydda henne ifrån.

Botkyrka kommun har beslutat sig för att vräka en kvinna som bott på skyddat boende i tre år. Kvinnan har allvarliga psykiska och fysiska sjukdomar men ska klara sig själv har Botkyrka bestämt. Planeringen har hela tiden varit att Botkyrka skulle försöka flytta över kvinnan till en annan stadsdel eftersom hon inte kan bo kvar i Botkyrka, och ansökte om det hos IVO.

IVO ansåg dock inte att kvinnan hade starkast anknytning till stadsdelen som Botkyrka försökte flytta henne till. Därefter försökte Botkyrka aktualisera kvinnan hos stadsdelen som IVO ansåg att hon hade starkast anknytning till, men utan att anmäla till IVO. Denna stadsdel sa nej till att ta emot kvinnan. Därefter har Botkyrka lämnat kvinnan vind för våg. De har beslutat att skriva ut henne från det skyddade boende hon bott i under tre års tid och menar att kvinnan ska ordna boende på egen hand.

Kvinnan har flera läkarintyg på att hennes dåliga hälsa, däribland PTSD och ångest allvarligt skulle försämras om hon tvingades söka lägenhet på egen hand. Dessutom har hon hyresskulder vilket i praktiken gör det omöjligt för henne att ordna ett boende på den reguljära bostadsmarknaden. Kvinnan har en tidigare missbruksproblematik och har försörjt sig genom prostitution. Nu är kvinnan fri från missbruk och prostitution men riskerar allvarligt att hamna i den situationen igen om hon görs akut hemlös.

“– Det här är ett typexempel på kortsiktigt socialt arbete med stora negativa konsekvenser för en utsatt person. Hon kan inte hållas ansvarig för att socialtjänstens metoder och lösningar inte fungerat i detta fall, säger Per Sternbeck, föreningssekreterare på Equal. Det enda rimliga hade varit att hon fått bo kvar tills Botkyrka ordnat en rimlig boendelösning för henne. Nu har man slängt bort en miljon kronor och tre år av hennes liv utan att ha uppnått någonting.”

För mer info:
Dennis Aberos
0700 387 166
Socialt ombud/Utredare
Equal Stockholm

Läs också…

Katarina misshandlad och våldtagen i sin lägenhet – blir avhyst av soc Skarpnäck för att hon störde!
Våldsutsatta kvinnor tvingas till kontakt med förövaren av soc
Socialtjänsten pressade våldsutsatta Angelica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd