Soc gör inte hembesök under coronakrisen – våldsutsatt förlorade lägenhet

Soc gör inte hembesök under Corona – våldsutsatt förlorade lägenhet
– Jag var och tittade på en lägenhet ute på Lidingö i andra hand, berättar Helena, men så kom coronan och det sprack. Men så fick jag napp på en lägenhet i Gamla Stan. Fotomontage: Equal Foto: © [image:corona virus alert by Ramona Heim ] / Adobe Stock

Statsministern talar om att vi alla hjälpas åt så gott vi kan i den stundande coronakrisen. På Ekonomiskt bistånd Södermalm har man inte tagit till sig av budskapet. Där gäller stelbenta regelverk oavsett Corona och oavsett att man försätter människor i hemlöshet.

Helena blir hemlös inom en månad. Hon har ingen lösning på hur det ska bli i fortsättningen.
– Det är en månad kvar. Jag känner mig hyfsat panikslagen över situationen, säger Helena. Jag kontaktade socialtjänsten på Södermalm för några veckor sedan. När biståndshandläggaren ringde upp mig första gången ville hon ha in min lönespecifikation. Det var tydligen viktigare än att jag just skulle bli bostadslös.
”Jag kan tyvärr inte ha några möten just nu” svarade hon utan hänvisade mig till en boendecoach. Helena som lever under grova hot från en man hon haft en relation med fick hjälp att skapa ett fingerat konto på Blocket. Sedan var ordern från soc att hon skulle söka minst en bostad om dagen.
– Det har jag inga problem med, jag söker fler än så.

Hittade lägenheter att hyra i andra hand

Helena, som har halva sin inkomst från aktivitetsersättning och andra halvan från försörjningsstöd. har stått i bostadskön sedan 2014. Det är inte mycket att komma med när de som stått sedan -95 är de som får bostäderna:
– Jag var och tittade på en lägenhet ute på Lidingö i andra hand, berättar Helena, men så kom coronan och det sprack. Men så fick jag napp på en lägenhet i Gamla Stan. Han ville ha den uthyrd fort. Jag var och kollade på lägenheten den 18 mars och han ville ha den uthyrd gärna till måndag den 23 och han accepterade mig som hyresgäst.

Inga hembesök under Corona

– Jag ringde till boendecoachen och pratade med henne samma dag jag varit och kollat. Hon meddelade att de behövde göra ett hembesök, annars kunde de inte bevilja något bistånd för bostad men nu gjorde de inga hembesök på grund av Coronasituationen. Jag blev arg och ifrågasatte det hela. Hennes svar gjorde mig ännu mer upprörd:
”Jag förstår din stress och frustation men vi kan inte göra något åt det. Vi måste följa regelverket.”
Jag sa åt henne att jag funderade på att hyra lägenheten i varje fall men då sa hon att jag riskerade att inte få några pengar alls fortsättningsvis.
– Det hade ju kanske löst sig med en första hyra men skulle det ställa till det för mig framöver så var det inte värt att ta den risken. Det fanns ett inplanerat möte mellan henne och mig på fredagen men det ställde hon in. Nu tog de bara ”akutärenden” – vart räknas jag till då?

Tvingas söka bostäder hon vet att hon inte kan få pga Corona

– Hon skulle återkomma med ny tid. Nu ska jag sitta och då söka lägenheter som jag inte kan ta. Det är så frustrerande, man känner sig maktlös, det finns inte ord att sätta på skiten. Hur känner de? Vad känner de?
– Bostadssituationen ser ut som den gör i Stockholm. Jag lyckas ordna en lägenhet men de kan inte göra ett hembesök och ändrar inte sina regler och då får jag bli kvar i en situation där jag blir akut hemlös inom några veckor. Det här går ju till världshistorien i idioti.

Vi har försökt att nå Södermalm med frågor om deras villkor för att bevilja bistånd för bostad. Vi har ännu inte fått något svar.

Skribent: Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

2 svar

  1. Förfärligt hur socialtjänsten missbrukar sin ställning.
    Just kvinnor i utsatta våldsrelationer utsätta för enorma övergrepp av socialtjänsten och det program som utarbetats över hela Stockholm. Ett kopierat förhållningssätt enbart i syfte att skuldbelägga kvinnan så att pengar och resurser sparas. 😥

  2. I Karlskrona gör soc meningslösa hembesök under covid..räcker tydligen att förskolan nyser lite så blir det en jäkla fart på soc…så istället för att lägga ner en utredning som inte är allvarlig eller skadlig så ska dom göra hembesök och riskera att smitta…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd