Sara nekas lägenhet pga Stockholm stads byråkrati

Sara (som egentligen heter något annat) nekas en lägenhet av Stockholm stads bostadsförmedling pga byråkrati. Sara uppbär försörjningsstöd i en kommun i Storstockholm men behöver flytta därifrån då hon är otrygg i den kommunen. Men bostadsförmedlingens och kommunernas regler sätter stopp.

För att få en lägenhet i Stockholms stad krävs att stadsdelsförvaltningen skriver ett intyg till Stockholm stads bostadsförmedling där de försäkrar om att den boende får försörjningsstöd till hyran. Stadsdelsförvaltningen som Sara ska flytta till kan inte skriva ett sådant intyg eftersom hon ännu inte bor där. Hennes nuvarande kommun kan skriva ett intyg då de kommer betala hennes första hyra, men bostadsförmedlingen godkänner endast intyg från Stockholms stad.

Stadsdelsförvaltningen skrev ett intyg…

I intyget skriver stadsdelsförvaltningen att hyran, som ligger på 7,013 kr, är under maxbeloppet som beviljas i Stockholms stad. Däremot står det i intyget att Sara har rätt att ansöka varje månad och att hon kan beviljas 7,013 kr. Men den godkänner inte bostadsförmedlingen, enligt ett e-post

– Hyran behöver vara godkänd av socialsekreteraren inte att det ”kan beviljas”. I detta fall finns ingen utredning/beslut och socialsekreteraren kan inte godkänna hyran då personen inte är aktuell/uppbär ekonomiskt bistånd i Stockholm Stad idag.

Sara har väntat länge på att få en egen bostad

Sara har stått i stadens bostadskö i 14 år. Den senaste tiden har hon bott på ett tillfälligt boende som betalas av hennes nuvarande kommun. Men det är ohållbart i längden och Sara behöver ett eget hem för att komma vidare i livet. Sara är uppgiven och tror inte att hon kommer få ett hem någonsin.

– Jag kommer få ett hem när jag är 80 år gammal. Då kommer de ringa och säga att du har fått ett hem. Men jag kommer bli tvungen att svara att läkaren säger att jag kommer dö imorgon.

Reglerna måste ändras då de sätter käppar i hjulen

Ett antal personer har jobbat under flera veckor för att Sara skulle få flytta. Handläggarna på den nuvarande kommunen skulle fira med Sara denna vecka då det äntligen verkade ha löst sig. Qvinnoqrafts (en del av Equal) verksamhetsledare har idogt pratat med och mejlat alla inblandade parter. Men allt föll platt till marken och nu meddelade bostadsförmedlingen att erbjudandet om lägenheten har gått vidare till personen som stod som nummer två i kön. Reglerna sätter stopp för personer som stått i kö och förtjänat sin lägenhet och måste ändras.

Skribent Dennis Aberos
070-797 20 29
info@equalsthlm.se

Läs också…

Hävda dina sociala rättigheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd