Rinkeby behöver vår solidaritet

Rinkeby
Foto: Wikipedia

Så var det dags igen. Ännu ett upplopp i Rinkeby. Stenkastning. Plundring. Bilbränder. Misshandel. Polisen skulle inhämta en efterlyst person. Andra personer gick då i försvar och det blev våldsamma upplopp där polisen fick träda tillbaka på grund av häftigheten i de attacker de utsattes för. Högerextrema krafter jublar eftersom det bekräftar deras världsbild.  99 % av rinkebyborna suckar över att vara utsatta för kriminella våldsverkares maktutövning, förstörelse, plundring och retirerande poliser.

Upplopp och fattigdom hör ihop

Det finns många förklaringar till varför händelser som denna äger rum i fattiga förorter. För det är ju där det händer – världen om, i fattiga förorter eller fattiga städer. Upplopp händer aldrig i Djursholm. Upplopp och fattigdom hör ihop. Upplopp förhindras bäst med fattigdomsbekämpning. Men för de som fått sina bilar uppbrända eller butiker plundrade är det en klen tröst.

Lösningen på många av de problem som finns i samhället heter jämlikhet. Men innan man kan börja jobba med att skapa jämlikhet måste vanliga medborgare kunna känna säkerhet och trygghet där de bor. Det måste finnas en plattform av ordning och reda och lugn och ro för att jämlikhet ska kunna skapas.

I skapandet av denna plattform spelar polisen en viktig roll. Man kan inte utelämna medborgare i Rinkeby eller någon annanstans i händer på personer som inte respekterar lagen, mänskliga rättigheter eller andra människors liv och hälsa. Det är precis lika fel och får precis samma effekt som att lämna städer eller stadsdelar i händerna på nazister eller islamister.

Rinkeby kämpar

Land ska med lag byggas. Vi kräver rättigheter av våra myndigheter. Men vi måste också kunna kräva att personer i fattiga förorter, unga killar och män, inte ger sig på  sina grannars och medmänniskors kroppar och egendom och inte heller på poliser som ska hävda lag och ordning.

Rinkeby tillhör de som bor där och som kämpar på med att bygga sina liv och sin stadsdel. Inte de som säljer droger där, som begår brott mot sina grannar, som plundrar butikerna i centrum. Rinkebys invånare behöver vår solidaritet.

Text: Per Sternbeck

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd