Politiker kommer och går – blott tjänstemännen består

Politiker kommer och går – blott tjänstemännen består

För cirka två veckor sedan publicerade vi en rapport över hur vissa delar av socialtjänstens i Farsta hanterar vissa av sina klienter. Vi berättade att vi anmält Farsta till IVO för brott mot socialtjänstlagen.

Publiceringen av rapporten har lett till en rad olika saker. Fler personer som varit med om liknande saker vi skriver om i rapporten har hört av sig och bett om hjälp med överklagan. Vi har också kontaktats av politiker i stadsdelsnämnden som frågat om oss, om rapporten och om hur socialtjänsten verkligen fungerar i Farsta.

Den politiska majoriteten är tysta

En ledamot i stadsdelsnämnden som ringde berättade om hur svårt det var för hen att sätta sig in i de rapporter de får och som presenterar en ganska ljus bild av hur arbetet fortlöper i socialtjänsten. Hon beskrev hur hon kunde känna att rapporterna var friserade och för ljusa, men hon blev frustrerad av att sakna möjligheter att kontrollera om uppgifterna verkligen stämde. Hon kände att hon satt där som politiskt ansvarig men i realiteten saknade möjligheter att kontrollera det hon var ansvarig för. När rapporten diskuterats på nämndmötet upplevde ledamoten att det hade funnits element av ”shoot the messenger”, vill säga, man ifrågasatte vilka vi var som förening och vilka våra syften med rapporten var. Vi pratade en ganska lång stund om dels socialtjänsten men också om arbetet i nämnden.

Samtliga ledamöter som hört av sig har varit från den politiska oppositionen. Från den politiska majoriteten har vi inte hört något alls. Man kan fråga sig varför? Samtliga partier på den kanten säger sig ju värna de svaga i samhället. De vill ha ett jämlikt samhälle med små klyftor där alla behandlas lika och enligt lagen. Men så hävdar vi att stadsdelen inte gör det. Att några av samhällets absolut svagaste individer istället behandlas dåligt och icke korrekt. Då borde ju den politiska majoritetens ledamöter vara verkligt på angående detta och höra sig för hur man kan förändra den rådande situationen. Men alltså icke. Inte ett ljud. Kan det vara så att man nu när man har maktinnehavet börjar försvara det system man för tillfället leder, även fast systemet gör fel? Uppfattar man det som att kritik mot systemet, träffar en själv och det egna partiet.

Ja, jag vet inte, men jag är hundraprocentigt säker på att om det var borgerlig majoritet och en liknande rapport den vi skrev kom fram, så skulle de rödgrönrosa partierna definitivt varit mer på hugget och diskuterat om behovet av att värna samhällets svaga, om behovet av solidaritet och av ett jämlikt samhälle.

Det är inte demokrati

Man brukar säga att i Stockholm är det tjänstemännen som styr. Att tjänstemannamakten ligger som en våt filt och driver eget. Kanske beror det på att det så ofta skiftat politiska majoriteter i Stockholms stadshus? Att de som stått för kontinuiteten är tjänstemännen. Och att de allra flesta politiker reagerar som majoriteten i Farsta. Med att försvara det system man för tillfället har majoritet över. Om så är fallet befinner vi oss i en mycket allvarlig situation för i såna fall kan vi ju strunta i det som kallas demokratiska val var fjärde år. Då är det tjänstemännen och deras agenda som gäller oavsett vilka politiker vi väljer.

Vi kan inte ha det så. Att tjänstemännen har makten och politiker tar ansvaret när de i praktiken inte har en chans att kontrollera om tjänstemännens uppgifter stämmer.  Eller saknar vilja att kontrollera systemet utan istället hamnar i ett villkorslöst försvar av det. Det är inte demokrati. Det är teknokrati.

Text: Per Sternbeck


Relaterade artiklar

Läs artikeln om hur det även i Kista/Rinkby stadsdelsnämnd finns brister
Här kan du läsa rapporten vi skrev om Socialtjänsten i Farsta
Läs artikeln Rapport om Farsta väcker reaktioner

Fler artiklar

Kvinna överväger om hon ska ringa och anmäla våld i nära relation

Våldtagna får klara sig själva i världens mest jämställda land

Tre kvinnor Equal arbetar med utsatta för våldtäkt. Fick ingen hjälp! Välfärdsstaten Sverige finns inte längre.
Färdtjänstbil

Färdtjänst – orimliga väntetider på att få ansökan prövad

Att få färdtjänst beviljat är en välkommen frihetsreform. För de som inte får det ja, då blir man totalt frihetsberövad istället!
Tecknad bild på en person bakom galler

Kostnader för assisterat självmord ingår inte i riksnorm

Mia lämnade hösten 2021 in en ansökan till socialtjänsten i sin hemkommun om ekonomiskt bistånd till assisterat självmord. Avslag!
Ulf Kristersson

De rika ska på toppen glimma – de fattiga ska i skiten simma!

Som vanligt sätter Kristersson likhetstecken mellan utrikes födda personer och ekonomiskt bistånd trots är mycket låg andel som har bidrag idag.

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.





Kontakt och öppettider

Equal QvinnoQraft

Besöksadress: Grindsgatan 37, 
Öppet: Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt: 070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Ring! 070-888 80 85
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Innan du ringer eller mejlar kanske du hittar ditt svar här i guiden för sociala rättigheter:
Hävda dina sociala rättigheter

QvinnoQraft en mötesplats med möjligheter

QvinnoQraft blir det du gör det till tillsammans med andra besökare. Kom in på en kopp kaffe, snacka med Yvonne, låna telefon eller dator, pyssla eller t ex fyll i en ansökan till soc.

Läs mer

Råd § Stöd

Ring-070-888 88 85
Mejla-info(@)equalsthlm.se

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.