Omorganisationen av AF – de svagaste lämnas därhän

Omorganisationen av AF - de svagaste lämnas därhän
Förut hette det: "Statens kaka är liten men säker". Nu får man lägga till ett o på valfritt ställe för att få till en mer passande bild. Fotomontage: ink drop (AdobeStock.com) Logotyp: Arbetsförmedlingnen

Igår hade vi besök av AF. Ett lönebidrag skulle omförhandlas. Det var återigen en ny handläggare. Anledningen till det: Vi är en ideell förening och det har nu gått ut påbud från överheten i verket om att det ska bytas handläggare i varje ärende varje år innehållande ideella föreningar. Detta för att undvika relation och därmed risk för fusk. Snacka om tillit till sina medarbetare! Snacka om tillit till oss som ideell förening och arbetsgivare åt människor med svag förankring på arbetsmarknaden. Vi är alla potentiella fuskare verkar vara den underliggande synen hos överheten så vi måste kontrolleras.

AF avskaffar handläggare

Handläggare ja, de kommer att avskaffas rakt av. Även för personer med lönebidrag som kan ha hur stora behov som helst av hjälp för att hitta, få och behålla ett arbete. Men det tar AF inte nån hänsyn till. Här ska sparas. Här ska lydas. Påbuden från verksledning, regering och samarbetspartierna är tydliga. Att svaga medborgare lämnas därhän spelar ingen roll. Tvärtom tycks det vara meningen. Väck med dom bara. Vem bryr sig?

Handläggaren kom direkt från semestern. Till nya lokaler. Om några månader skulle de flytta igen. Ingen visste vart. Ingen vet nånting om hur det kommer att bli inom AF.

Det fanns en tid när man från kommunalt och statligt håll ifrågasatte stabiliteten hos oss ideella föreningar. Nu tio år senare är förhållanden de rakt motsatta. Vi som små föreningar står för stabilitet. I myndigheter, verk och förvaltningar råder kaos. Alla är utbytbara. Alla känner sig utbytbara. Personalomsättningen är monumental. Tilliten bruten.

Förut hette det: “Statens kaka är liten men säker”. Nu får man lägga till ett o på valfritt ställe för att få till en mer passande bild. De som lider mest av detta i slutändan är folk i behov av stöd och hjälp av fungerande myndigheter med erfarna och kunniga tjänstemän som vågar och får fatta egna beslut inom lagens ramar.

Skribent: Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Mer att läsa på Equal: Våra artiklar

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd