Omöjligt för många med LSS och god man att använda bankID

Man håller i en telefon med BankID synligt.
Det vore önskvärt om regeringen också kunde underlätta bankärenden och inköp för dessa personer. Foto: AdobeStock.com

Eva som är personlig assistent åt en kille som har LSS och god man hörde av sig till Equal och bad oss skriva om att det är omöjligt för många med LSS och gode män att använda bankID.

Eva: Han som jag är personlig assistent åt kan inte handla på nätet för att han inte kan ha BankID. Gode mannen får inte heller ha hans Bank-id eftersom man inte får lämna ut det till någon enligt banken då det är en värdehandling. Däremot får vi handla på hans kort samt ta ut kontanter i bankomat. Detta innebär att samtliga i Sverige som har Gode män och som ska följa reglerna (anhöriga har nog löst det ändå) är utfrysta från all näthandel som inte går att få på faktura utan Bank-id vilket inte är jättemånga. Detta är diskriminering och brott mot självbestämmanderätten.

Dennis: Problemet är ju att bankID är en värdehandling, precis som ett ID kort. Ett ID kort får bara under vissa omständigheter användas av andra, t.ex. hämta ut ett paket. Man kan däremot inte gå till en bank med någon annans ID kort och uträtta ärenden – för det krävs antingen en fullmakt eller godmanskap. Det finns däremot inga generella regler som hindrar personer med god man från att ha bankID så länge hen uppfyller villkoren.

  • Innehavaren måste själv vilja ha och ”beställa” en e-legitimation. (kan inte utföras av någon annan)
  • E-legitimationen får enbart överlämnas till innehavaren. (inte till någon ställföreträdare/förmyndare)
  • Enbart innehavaren får använda sin e-legitimation. (den är strikt personlig, kod etc. får inte användas av någon annan). Detta strider mot både regelverket och är ett brott enligt brottsbalken.

Eva: Det hjälper inte så många. Är man kapabel och förstå vad det innebär att ha ett bankID och använda det kanske behovet av god man inte är så stort eller i varje fall inte ett jätteproblem. Det betyder att alla som inte själva kan gå till banken blir utan. Alla som inte har talspråk. För hen måste själv be om det banken får inte fråga. Väldigt många som har personlig assistans blir utanför. Alla som själva inte kan trycka sin kod pga rörelsehinder eller pga att man inte kan komma ihåg. Vi ska handla åt brukaren enligt dennes val men kan inte pga att denne inte kan gå i affärer. Valfriheten finns inte vilken strider mot mänskliga rättigheter.

Dennis: Finns det något sätt som man skulle kunna komma runt problemet så att personer LSS och god man kan utnyttja bankID och Swish?

Eva: Man får komma på en annan lösning så att dessa personer har samma rätt som alla andra. Swisha men en annan inloggning? En funktion som gör att man inte kan komma åt nåt annat än det kontot Swishen är kopplad till. Möjligtvis ett spärrat bankID som bara innehåller de pengar gode mannen godkänner.

Regeringen insåg att det finns brister med bankID och har föreslagit en statlig e-legitimation. Det vore önskvärt om regeringen också kunde underlätta bankärenden och inköp för de personer som behöver hjälp att utföra dagliga sysselsättningar och som inte klarar av det själva.

Skribent Dennis Aberos
070-797 20 29
info@equalsthlm.se

Läs också…

Hävda dina sociala rättigheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd