förvaringsstraff
Den person som suttit längst i rättspsykiatrin har suttit långt över 50 år. Foto: Fredrik Wennerlund och chaiyapruek (AdobeStock.com)

Moderaterna kom i dag med ett förslag om att Sverige bör utreda möjligheten att införa ett förvaringsstraff. Dvs att vissa gärningsmän ska kunna hållas inlåsta på obestämd tid om risken för att de ska återfalla i brott anses överhängande.

Internering var under åren 1927–1981 inom svensk straffrätt en relativt tidsobestämd frihetsberövande brottspåföljd. Påföljden var avsedd för psykiskt normala återfallsförbrytare och innebar att domstolen fastställde en minsta tid av 1–12 år för den intagnes vistelse på anstalt utan att någon maximitid angavs. Efter anstaltsvistelsen följde vård utom anstalt med möjlighet till återintagning. År 1965 fogades påföljden förvaring till internering. På grund av kritik mot tidsobestämda brottspåföljder avskaffades internering 1981.

“Till Johan Forsell och andra ryggradsreflexstraffhöjare vill vi föra fram följande: Det finns redan ett förvaringsstraff i Sverige – rättspsykiatrisk vård.”

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell kom idag med ett förslag om att återinrätta interneringen. Detta efter en granskning av Ekot som synade EN man som dömts för återupprepade sexbrott mot barn. På grundval av detta vill nu M att man ska överväga att införa förvaringsstraff. Snacka om anekdotisk bevisföring!

Johan Forsell menar att ett sådant straff ska användas sparsamt. Vi ser däremot att det finns en överhängande risk att ett förvaringsstraff kommer att tillämpas mycket bredare än det förslag som M nu lägger.

Till Johan Forsell och andra ryggradsreflexstraffhöjare vill vi föra fram följande: Det finns redan ett förvaringsstraff i Sverige – rättspsykiatrisk vård. Detta straff kritiseras regelbundet av juridiska experter för att inte vara en rättssäker påföljd då det tillåter förvaring på oklara grunder.

Det bör också nämnas att mannen som granskades i Ekot genomgick en §7-undersökning (liten sinnesundersökning) där utredande läkare ansåg att han hade en psykisk störning och borde få genomgå den stora sinnesundersökningen för att verkligen konstatera om det fanns en psykisk störning. Domstolen valde i stället att ge mannen fängelse. Hade han dömts till rättspsykiatrisk vård hade han troligtvis inte kommit ut under åren som han begått de nya brott Ekot rapporterat om.

M låtsas inte om detta och vill nu alltså, påhejade av SD, införa förvaring. Vi säger nej till detta. Domstolarna har redan idag en möjlighet att utdöma längre straff vid upprepad brottslighet. Den person som suttit längst i rättspsykiatrin har suttit långt över 50 år.

Skribent: Dennis Aberos och Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Ett svar

 1. “Trevlig” läsning som vanligt sätter Equal fingret på det som är angeläget och samtidigt skrämmande, men egentligen förtjänar inte dumhet några spaltmeter.

  Moderaternas förslag är inget annat än illa sminkad opportunism och borde egentligen bemötas med tystnad. Men den som tiger samtycker så vi har väl inget val, även om alla som är någorlunda politiskt medvetna medborgare inser att inte ens Moderaterna själva är så korkade så att de tror på sina befängda populistiska förslag ?

  Det döms ut fler livstidsstraff än någonsin i Sverige, räcker inte det ?
  Hur många nya fängelser skall vi behöva bygga för att mätta SD och Batongmoderaternas hunger ?
  Vad får det kosta och vad är det förväntade utfallet av denna supersatsning?
  Vem eller vilka har egentligen kompetensen att bedöma när en interneringsstraff skall avbrytas ?
  Vad är det för radikal förändring av individen som förväntas att ske efter tjugo eller trettio år som
  inte kan ske efter fem eller tio ?
  Var finns evidens för att långa straff eller interneringar minskar återfallsfrekvenser eller kriminalitet generellt ?
  Hur skall fullständigt avskärmade människor anpassas till ett samhälle som de blir totalt utestängda ifrån ?

  Men visst herr Johan Forsell jag är miljöskadad, jag har suttit i fängelse själv och jag har dessutom under de sista åren träffat livstidsdömda i en samtalsgrupp. Jävlar vad jag önskar att Du hade varit med och därigenom också hade förstått att de som Du vill förpassa till betonghelvetet är någons son, någons pappa, någons man eller bror och att denna stora grupp av olika någon är individer av kött och blod med drömmar och ambitioner och vad Du än tror Johan så är de inte hopplösa fall utan potentiella samhällsmedborgare som bara längtar efter att få finnas till bland alla oss andra.

  Men vad spelar en liten trasig subgrupp för roll när batongpolitik kan vinna val, de får väl ruttna vidare på Saltvik medan Du firar valsegern tillsammans med Björn Söder.

  Som riksdagsmän får Ni dessutom en gratisresa till utlandet varje år, jag kan varmt rekommendera Tortyr museum i Prag, där finns det inspiration för framtida valvinnare.

  Hans Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd