När Moderaterna var i opposition ville de ha en nationell tak över huvudet-garanti

Man värmer sina händer genom att blåsa i sina händer
Vad kan futtiga 40 miljoner kronor göra för att motverka hemlösheten som drabbar 33 000? Inte något. Foto: AdobeStock.com

För endast några år sedan – 2021 – för att vara exakt skrev Moderaternas Kristina Axén Olin en motion om att införa en nationell tak över huvudet-garanti. En majoritet i Riksdagen ställde sig bakom motionen och tillkännagav det till regeringen. Nu när M och Tidöpartierna styr landet lyser en sådan garanti med sin frånvaro.

Det lät för bra för att vara sant. Att det fanns en majoritet i Riksdagen som ville få stopp på hemlösheten. I motionen skrev Axén Olin att 33 000 individer i Sverige är hemlösa. Att ”Sverige saknar idag en nationell hemlöshetspolitik.” Hon påminde om att våra nordiska grannländer minsann har nationella hemlöshetstrategier och att både Finland och Norge minskat hemlösheten.

Många akut hemlösa får ingen hjälp av soc – trots möjlighet

Det finns olika sätt att definiera hemlöshet: social, strukturell och akut. Social hem­löshet innebär att personen ifråga har en problematik med beroende eller psykisk ohälsa. Den som befinner sig i social hemlöshet har möjlighet att få hjälp av socialtjänsten.Motion 2021/22:2081

Vi skulle i och för sig kunna inflika att ”har möjlighet att få hjälp” inte innebär att människor verkligen får hjälp. Vissa får det, medan vissa får klara sig själva. Equal märker av att det är enklare för människor med sociala problem i Stockholms stad, som har tak över huvud garanti, att få boende än för dem med samma problem men som bor i kranskommuner som saknar tak över huvud garanti. Men låt gå, intentionen i förslaget är onekligen god.

Fler bostäder behövs för att minska den strukturella hemlösheten

Strukturell hemlöshet utan social problematik är när personen inte själv kan ta sig in på bostadsmarknaden, ofta av ekonomiska skäl. Ingen människa ska behöva leva som ofrivilligt hemlös och nekas hjälp för att man inte har en beroendeproblematik eller psykisk ohälsa.Motion 2021/22:2081

Strukturell hemlöshet talas det om väldigt frekvent. Det drabbar många, barnfamiljer, unga vuxna, ensamstående, vuxna med dålig ekonomi och inte minst många fattigpensionärer. För att råda bot på den strukturella hemlösheten behövs väldigt många åtgärder, inte minst att bygga bostäder som fattigt folk har råd att bo i.

Vad har nuvarande regering, dvs dåvarande riksdagsmajoritet, gjort åt hemlösheten?

Så vart tog då arbetet mot hemlöshet vägen under den nya regeringen? Jo, regeringen har antagit en ny nationell hemlöshetsstrategi och satsat 40 miljoner kronor per år under 2022-2026. Vad kan futtiga 40 miljoner kronor göra för att motverka hemlösheten som drabbar 33 000? Inte något. Som en jämförelse kan nämnas att kostnader för akutboenden i Malmö är 161 miljoner per år. Motsvarande kostnad för Stockholm är 34,5 miljoner till olika härbärgen som man driver, samt att man driver en bostadssocial stiftelse med en omsättning på 392 miljoner. I den nya hemlöshetsstrategin nämns ”tak över huvud” en gång ”Alla personer som behöver tak över huvudet bör vid behov erbjudas en akutboendelösning.” Regeringen använder ordet ”bör”, inte ”skall”. Nya bostäder nämns inte och samtidigt ger man kommunerna, som är de som betalar för akutboenden, mindre i statsbidrag samtidigt som man är allergisk mot skatteökningar. Vart tog den nationella garantin vägen?

Social dumpning fortsätter och regeringen la ner utredningen om detta

Social dumpning, dvs när rika kommuner flyttar fattiga ofta hemlösa människor till kommuner med sämre förutsättningar där det finns tomma lägenheter– ofta med hot om att man annars blir akut hemlös om man inte tackar ja, fortsätter. 2022 tog 106 kommuner emot människor som blivit socialt dumpade. Samma år la nuvarande regering ned utredningen om att motverka social dumping. Inget snack om någon tak över huvudet-garanti där inte.

Det är lätt att komma med bra förslag i opposition. Det är uppenbart svårare att omsätta alla bra förslag när man kommer till makten. Annat är ju så mycket viktigare: Jobbskatteavdrag för personer i arbete. RUT-avdrag för rika personer som inte orkar städa hemma. Bygga nya fängelser. Jaga bidragsfuskare. För att nämna några av den nuvarande regeringens prioriterade områden.

PS: Jag har mejlat Kristina Axén Olin och frågat vart den nationella tak över huvud-garantin tagit vägen men utan att få något svar.

Skribent Dennis Aberos
070-797 20 29
info@equalsthlm.se

Läs också…

https://www.equalsthlm.se/artiklar/jan-jonssons-svar-pa-equals-oppna-brev/
https://www.equalsthlm.se/artiklar/socialtjanster-i-stockholm-bryter-mot-lagen-enligt-en-rapport-fran-stockholms-stad/
Ett litet barn håller i ett piller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd