Några får hembesök – andra hemhjälp

Skattesmitare
Illustration: Equal. Original illustration: denisik11, ArchMen

Moderater går ofta igång på att jaga bidragstagare. De hävdar att det förekommer mycket fusk och vill ha mycket kontroll på de som tar emot bidragen, särskilt de som har fräckheten att ta emot försörjningsstöd. I Malmö föreslår moderaterna hembesök som ska kontrollera de möjliga fuskarna.
I en intervju i Sydsvenska Dagbladet den 1 mars menar moderaten att Torbjörn Tegnhammar att man enbart i Malmö skulle kunna spara närmare en kvarts miljard på det så kallade fusket om socialtjänsten gjorde kontrollerande hembesök hos de som får försörjningsstöd. Hur han får fram dessa siffror frågar man inte i artikeln.

Torbjörn Tegnhammars fakta stämmer inte

Petter Larsson klär i en artikel i Aftonbladet av den nu aktuella moderaten riktigt ordentligt genom att göra jobbet Sydsvenska Dagbladet inte gjorde. Nämligen kollar fakta angående det förmenta fusket. Och det är naturligtvis på betydligt lägre nivåer än vad moderaterna gör gällande. Som vanligt höll man på att säga.

Det är synd om skattesmitarna

Om moderaterna går igång på att jaga bidragsfuskare så är tongångarna andra när det gäller att de som inte vill betala skatt. De är det minsann synd om. Istället för att satsa på hembesök och kontroll av de som betalar för lite i skatt går man en helt annan väg. Man skapar avdrag för dem så att de slipper begå brott som att fuska med att betala svart barnpassning eller städning. Dessa stackars fuskare får hjälp med sitt “livspussel” genom avdrag av olika slag.

De får inte kontrollerande hembesök, de får subventionerad hemhjälp. Det är skillnad på folk och fä i moderaternas idévärld.

Läs ursprungsartiklarna

Här hittar du Sydsvenskas artikel
Här hittar du Aftonbladets artikel

Fler artiklar där Equal reagerar på… finns här.

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd