Möte med socialen i Farsta

Socialtjänsten i Farsta

Det är onsdag förmiddag i mitten på maj. Vi sitter på socialen i Farsta, A och jag. A är kallad till möte med sin ekonomihandläggare och en person från Farstas enhet för felaktiga utbetalningar. A har bett mig att följa med som hennes ombud.

Socialen i Farsta blir upprörd

A är kallad till 9.30. 9.38 kommer ekonomihandläggaren och hämtar henne till ett samtalsrum. Därinne väntar personen från enheten för felaktiga utbetalningar. Hon blir upprörd över att jag är med och säger att man måste anmäla sådant i förväg. Jag påminner i lika bitsk ton att det inte finns reglerat i någon lag att man måste göra det och att ingen informerat A om att detta måste till. Det tillhör god ton att göra det, blir svaret.

Mötet börjar. Socialtjänsten har kallat till mötet för att prata om 66 000 kronor i individuellt pensionssparande som enligt As inkomstdeklaration utbetalades till henne i början på 2015. Under denna tid uppbar A försörjningsstöd.

A, som har stora skulder, berättar att kronofogden tog dessa pengar och att hon inte sett röken av dem. Ja, det vill socialtjänsten vara helt säker på och det är man inte. Man hade dessutom velat bli informerad om att pensionsutbetalningen var på gång för då hade man kunnat hinna före kronofogden med att ta pengarna och sluppit att betala ut försörjningsstöd just den månaden.

Ett mindre försörjningsstöd

Vi börjar diskutera vilka summor försörjningsstödet handlar om. Det visar sig att det rör sig om cirka 2000 kronor under ett år. Dels har A jobbat vissa månader och inte sökt. Dels har As handläggare hänvisat till en bil som stod skriven på A och som hon hade kunnat sälja för ett visst belopp. Att A aldrig sett röken av bilen och därför inte kunnat sälja den har inte spelat någon roll. Ett tredje skäl till att det rör sig om så lite pengar i försörjningsstöd är att A klassas som en aktiv missbrukare och som aktiv missbrukare reduceras försörjningsstödet.

När jag frågar vilket lagrum och vilken praxis de hänvisar till i denna del så säger de att det får jag ta reda på själv.

Efter cirka en timme är mötet slut. Trots en irriterad början har det ändå utvecklat sig positivt. Vi har svarat på alla deras frågor. Vi har ställt en del egna.
Ett par timmar efter mötet ringer A upp och berättar att hon har fått fullt försörjningsstöd denna månad för första gången på ett helt år.

Fler artiklar

Kvinna överväger om hon ska ringa och anmäla våld i nära relation

Våldtagna får klara sig själva i världens mest jämställda land

Tre kvinnor Equal arbetar med utsatta för våldtäkt. Fick ingen hjälp! Välfärdsstaten Sverige finns inte längre.
Färdtjänstbil

Färdtjänst – orimliga väntetider på att få ansökan prövad

Att få färdtjänst beviljat är en välkommen frihetsreform. För de som inte får det ja, då blir man totalt frihetsberövad istället!
Tecknad bild på en person bakom galler

Kostnader för assisterat självmord ingår inte i riksnorm

Mia lämnade hösten 2021 in en ansökan till socialtjänsten i sin hemkommun om ekonomiskt bistånd till assisterat självmord. Avslag!
Ulf Kristersson

De rika ska på toppen glimma – de fattiga ska i skiten simma!

Som vanligt sätter Kristersson likhetstecken mellan utrikes födda personer och ekonomiskt bistånd trots är mycket låg andel som har bidrag idag.

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.





Kontakt och öppettider

Equal QvinnoQraft

Besöksadress: Grindsgatan 37, 
Öppet: Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt: 070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Ring! 070-888 80 85
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Innan du ringer eller mejlar kanske du hittar ditt svar här i guiden för sociala rättigheter:
Hävda dina sociala rättigheter

QvinnoQraft en mötesplats med möjligheter

QvinnoQraft blir det du gör det till tillsammans med andra besökare. Kom in på en kopp kaffe, snacka med Yvonne, låna telefon eller dator, pyssla eller t ex fyll i en ansökan till soc.

Läs mer

Råd § Stöd

Ring-070-888 88 85
Mejla-info(@)equalsthlm.se

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.