Allan Frances ”Låt oss inte överbehandla, låt oss inte skada”

Allen Frances - Låt oss inte överbehandla

Det är en solig vårdag i Stockholm 2015. Allen Frances ser hyperamerikansk ut när han äntrar scenen på socialhögskolans luggslitna och småtrista aula. Det är som att solbrännan är hämtad direkt från den senaste seglingen i Newport. Men så börjar han tala. Och det så oamerikanskt att han hade kunnat dömas för det, för några decennier sedan.
Allen Frances är amerikansk psykiater och mest känd för sitt redaktörskap för fjärde versionen av DSM (Diagnostic and Statistical Manual). DSM produceras av APA (The American Psychiatric Association). DSM är en av de två ledande diagnosmanualer som används inom psykiatrin i Sverige och världen. Men efter att ha uppmärksammat den massiva ökningen av diagnoser inom adhd, bipolär sjukdom och autism har han blivit en av de skarpaste kritikerna av hur manualen används. Han är också en av de vassaste kritikerna av den senaste versionen, DSM-5, som kom härom året.

Medicinsk ojämlikhet i USA

Men han börjar med ett svep om situationen i USA. Och han är inte nådig:
– USA har störst hälsokostnader av alla länder. 20 % av bruttonationalprodukten går till hälsokostnader. Trots de stora kostnaderna råder en medicinsk ojämlikhet i landet. En stor mängd människor har inte tillgång till hälso- och sjukvård i USA.
– Big Pharma har en tilltagande och stor makt i USA. I takt med den ökade privatiseringen av vården sker en ökande medikalisering. I TV gör man mer reklam för piller än för bilar och i genomsnitt träffar en doktor en patient i sju minuter. Då hinner man bara ge mediciner, inget annat. Man har tappat intresset för patienten och ökat intresset för sjukdomen.

Vårdskador största dödsorsaken i USA

Det är en riktigt eländig bild Allen Frances målar upp över den amerikanska situationen och den blir inte bättre när han går över till DSM och hur denna har påverkat förskrivningen av psykofarmaka.
– Vi får inte glömma Hippokrates ed, den är fortfarande giltig, säger Allen Frances. I Hippokrates tänkande finns element som säger: ”Låt oss inte överbehandla, låt oss inte skada” och det var och är relevant. Vi läkare har genom årtusendena använt metoder som har skadat och förgiftat patienter mer än botat dem. Vi har gett patienter kvicksilver, bly, vi har tappat dem på blod. Vi står inför samma situation nu. Många mediciner är farligare än sjukdomen. Det kanske förklarar varför den enskilt största dödsorsaken i USA är vårdskador.

Låt patienter bli bättre av sig själva

– Statistiken talar sitt tydliga språk, 1/3 av alla patienter tillfrisknar av sig själva, 1/3 av alla patienter behöver behandling , 1/3 del av dessa blir hjälpta av behandlingen.
Som doktor är det viktigare att hinna med att lära känna patienten än sjukdomen men det hinner man inte med. Vi måste ge patienter tid att bli bättre av sig själva. Inte ge medicin som vi gör nu.
80 % av all psykofarmaka skrivs ut av allmänpraktiserande läkare. Dessa träffar i genomsnitt sina patienter i sju minuter.
– Placeboeffekten är 50 % för psykiatriska mediciner, för somatiska mediciner är den 10 %. Den medicinska påverkan antidepressiva har är försumbar. Trots det tar 11 % av USAs befolkning antidepressiva.

Ville inte expandera sjukdomsbegreppet

– Om vi sänker nivån och definitionerna på vad som är sjukt riskerar vi att överbehandla. Om vi letar kommer vi att finna. Resultatet av överbehandlingen: I USA tar 20 % av befolkningen psykofarmaka. Av pojkar i åldern 6 – 14 år tar 6 % adhd-mediciner. Hur hände detta?
– När vi satte oss ner för att skriva DSM 4 var vi skeptiska. Systemet var instabilt och vi ville inte expandera sjukdomarna och sjukdomsbegreppen mer. Med DSM 5 är det precis det som har hänt. APA, American Psychiatrist Association säger att de har använt sig av de främsta experterna inom sitt diagnosområde. Det är kanske just det som är problemet:
– Ingen expert på ett diagnosområde kommer någonsin att påstå att just den expertens område är ointressant. Man vill som expert expandera sitt område. Experter på olika psykiatriska sjukdomstillstånd är ofta köpta av Big Pharma. Det handlar inte om finansiella kopplingar utan om intellektuella bindningar.

Medicinska monstret kommer att tämjas

Allen Frances är trots allt optimistisk inför framtiden:
– Slaget för att tämja de medicinska excesserna är en klassisk David mot Goliath – kamp. Men som tur är har David några ess i rockärmen. För 30 år sedan hade Big Tobacco en lika stark position som det nuvarande medicin-industriella komplexet har. Men Big Tobacco störtades av en blandning av stark opposition, allmänheten och medias uppvaknande, och stämningar i domstolar. Samma kombination tillsammans med samhällets behov av kostnadskontroll kommer så småningom att tämja det medicinska monstret. Frågan är hur lång tid det kommer att ta och hur mycket skada patienter och samhällsekonomin kommer att lida innan vi kommer tillbaka till en patientdriven, snarare än vinstdriven medicin.

Efter Allen Frances föredragning är man lite tagen. Han levererar en extremt hård kritik av det amerikanska sjukvårdssystemet, av Big Pharma och av DSM. Någon svensk motsvarande person som levererar motsvarande systemkritik finns inte i dagsläget. Det skulle sannerligen behövas.

Text: Per Sternbeck

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd