Kvinna med utvecklad psykos får flera avslag på sjukpenning – då måste väl något vara fel?

Psykossjuk kvinna får flera avslag på sjukpenning – då måste väl något vara fel?
"Förvaltningsrättens ifrågasätter inte hennes beskrivna besvär men saknar en tydlig beskrivning hur begränsningarna påverkar arbetsförmågan" Foto: aerogondo (AdobeStock.com)

En del av Equals verksamhet handlar om att vi bistår människor i deras kontakter med myndigheter som sociala ombud. I ett sådant ärende har vi stött på att Försäkringskassan och Förvaltningsdomstolen avslår sjukpenning för en kvinna med vanföreställningssyndrom. Generellt anses vanföreställningssyndrom vara en allvarlig psykisk sjukdom som nedsätter funktionsförmågan avsevärt. Om en person med fullt utvecklad psykos inte anses vara berättigad till sjukpenning måste det vara fel på lagen. Eller?

Kvinnan fick avslag från Försäkringskassan tidigare i våras och prövade då på att arbeta igen med konsekvensen att hon blev sjukare. I juli avslog förvaltningsrätten hennes överklagan. Hon fick ett nytt läkarutlåtande för sjukpenning i maj och gjorde en ny ansökan men Försäkringskassan har meddelat att de avser att avslå sjukpenning även denna gång.

Enligt läkarutlåtandet i den ansökan har kvinnan följande aktivitetsbegränsningar:

Nedsatt ork och koncentrationsförmåga. Ökad stresskänslighet. Lättare uttröttbar. Svårt med större sociala sammanhang. Fortsatta vanföreställningar som påverkar patientens beteende och tankeinnehåll kraftigt och omöjliggör alla typer av arbete i nuläget. Patienten är märkt av sin psykossjukdom och har en nedsatt förmåga till flexibelt tänkande, nedsatt koncentrationsförmåga, ibland lättväckt irritation. Mkt känslig för yttre påfrestningar – som stress, krav, för mycket människor. Blir lätt stressad, då framkommer mer psykotiska symtom.

Enligt utlåtandet hade kvinnan under en period praktik på ett café men tyckte det var för mycket folk och att hon fick otydliga instruktioner vid kassan.

I Förvaltningsrättens dom ifrågasätter de inte hennes beskrivna besvär men bedömer att det saknas en tydlig beskrivning av hur begränsningarna påverkar hennes arbetsförmåga och vilka konkreta hinder i arbetsuppgifter som svårigheterna medför.

Enligt det nya läkarutlåtandet försämrades kvinnans tillstånd efter att hon försökt jobba i två veckor efter Försäkringskassans avslag. Hon är nu mer nedstämd, orolig, har tilltagande paranoida vanföreställningar och ökade svårigheter med nedsättning av koncentration, uppmärksamhet, socialt samspel och inlärning.

Riksrevisionen har i skrivelse 2018/19:14 anmärkt att läkare har ibland svårt att skriva utlåtanden som når upp till de krav som ställs. Om lagen är utformad så att högbegåvade och välutbildade personer som läkare inte kan formulera sig på rätt sätt måste väl lagen ändras. Riksrevisionen anser också att det är motiverat att göra en översyn av Försäkringskassans modell för försäkringsmedicinsk analys, med fokus på DFA-kedjan, när det gäller psykiatriska diagnoser.

I Sverige är det idag alltså så att en person med en pågående psykos, som riskerar att bli ännu sämre om hon pressas i ett vanligt arbete, trots detta skall nekas sjukpenning och söka jobb på den reguljära arbetsmarknaden. Ingen betvivlar att hon är sjuk men det är brister i sjukskrivande läkares formuleringar som gör att hon blir utan sjukpenning. Vi tycker inte att detta är rimligt. Gör ni?

Skribent: Dennis Aberos
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fler artiklar

Tecknad bild på en person bakom galler

Kostnader för assisterat självmord ingår inte i riksnorm

Mia lämnade hösten 2021 in en ansökan till socialtjänsten i sin hemkommun om ekonomiskt bistånd till assisterat självmord. Avslag!
Ulf Kristersson

De rika ska på toppen glimma – de fattiga ska i skiten simma!

Som vanligt sätter Kristersson likhetstecken mellan utrikes födda personer och ekonomiskt bistånd trots är mycket låg andel som har bidrag idag.
Äldre man bekymrade över sina räkningar

Förakt för svaghet leder människor till vräkning

En äldre man 70+ med cancer riskerar bli vräkt och hemlös. Kronofogden tar mer än hälften av hans redan låga pension.
Pojke i ett klassrum ser fundersam ut

Statens… förlåt, Sveriges Television säkrar Sverigebilden

Att stämpla utländska mediers granskning av svensk myndighetsutövning gällande LVU som ”fake news” blir SVT ett verktyg i statens tjänst.

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.





Kontakt och öppettider

Equal QvinnoQraft

Besöksadress: Grindsgatan 37, 
Öppet: Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt: 070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Ring! 070-888 80 85
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Innan du ringer eller mejlar kanske du hittar ditt svar här i guiden för sociala rättigheter:
Hävda dina sociala rättigheter

QvinnoQraft en mötesplats med möjligheter

QvinnoQraft blir det du gör det till tillsammans med andra besökare. Kom in på en kopp kaffe, snacka med Yvonne, låna telefon eller dator, pyssla eller t ex fyll i en ansökan till soc.

Läs mer

Råd § Stöd

Ring-070-888 88 85
Mejla-info(@)equalsthlm.se

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.