Filippinernas drogkrig

Filippinernas drogkrig

Från den 1 juli fram tills nu har över 4800 personer dött i Filippinernas drogkrig. Enligt färska siffror från den nationella polisen PNP har ca 3000 av dessa skett genom så kallade vigilante liknande avrättningar.

Rodrigo Duterte för ett eget drogkrig

Filippinernas president Rodrigo Duterte har uppmanat befolkningen till att hjälpa honom i hans uppdrag att utrota varenda langare och användare av droger.
Han har uppmanat att medborgare utrustar sig själva med pistol eller kniv för att ge sig ut på en blodig jakt. Och till den som lyckas kapa sig en langare utgår också en belöning på $100.000. Hurvida några pengar har betalats ut är lite oklart. Hur kreti och pleti ska kunna identifiera en langare har dock varit osagt. Men sen har Duterte också sagt att han inte bryr sig om mänskliga rättigheter när det gäller just den här målgruppen.

Presidenten visar dock lite förståelse då han medger att han förstår om de som har egna barn som tar droger inte dödar dom själva – det skulle kunna vara för smärsamt. Vittnesmålen om hur personer utan vare sig rättegång eller en chans att försvara sig blir jagade och dödade på näst intill öppna gator och gränder har blivit vardagsmat för de som följt utvecklingen dessa månader. Det låter kanske som ett manus till nån apokalyptisk film som utspelar sig i framtiden i en värld där enbart supermänniskor får finnas. Men så är det alltså inte. Det här är verkligheten och det pågår nu, 2016 och det dör ca 40 personer om dagen i Filippinernas drogkrig. Men det vidrigaste är nog ändå inte avrättningarna utförda av befolkningen utan de ca 1500 personer som blivit avrättade av regeringen.

Det som händer på Filippinerna och Dutertes förfarande blir ännu märkligare när man i dagarna läser att han uppmanar flyktingar att ta sig dit. Helt plötsligt vill Duterte utge sig för att vara en fridens man. Uppmaningen, enligt honom själv kommer eftersom vi i Europa inte har hjärta nog att ta emot fler. Dom kan komma hit, vi tar emot dom. De är människor, säger han. Människor. Tydligen gäller inte det om du knarkar.

Artikel och Videoinslaget från DN

Här kan du se det tal Rodrigo Duterte höll tidigare i år och läsa artikeln Duterte vill “slakta” 3 miljoner missbrukare. DN http://www.svd.se/duterte-tyskland-hade-hitler-filippinerna-har-mig

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd