Ketaminrus ger antidepressiv effekt

Ketaminrus ger antidepressiv effekt
”Halleluja, livslång depression släpper med ketamin!“ Foto: © [aradaphotography] / Adobe Stock

Ulrika Westerberg deltog 2018  i en studie om ketamin och depression i Sverige utförd av Karolinska Institutet. Hon skrev följande på sin blogg www.livslust.n.nu om sitt deltagande och hur det kändes.

”Halleluja, livslång depression släpper med ketamin!

Ulrika Westerberg Foto: Privat

Med sinande ekonomiska resurser letade jag inkomster via nätet i väntan på att få återkomma till lönearbete. Av en slump fann jag en studie jag kvalade in för och kunde få 3000 kr för. Studien handlade om ketamin till personer med terapiresistent depression. Först efter jag beviljats deltagande och jag delgav min entusiastiska läkare vad jag skulle göra tänkte jag att jag också möjligen kunde bli hjälpt. Tänk, vad pengar kan göra 😉

Utan den ekonomiska ersättningen hade jag inte fullföljt studien. Med vad jag vet nu hur jag reagerade skulle jag begära minst 5000 kr som plåster på såren efter flera panikattacker i MR-kameran och under PET-undersökningen liksom upplevelserna vid själva ketaminbehandlingen. Traumaterapeuten tror jag hamnade i ”Freeze” eftersom jag inte kunde röra kroppen och kommunicera men ändå hörde allt som pågick i rummet. Vid den första injektionen fick jag inte veta om det var ketamin eller inte men efter några minuter fanns det inga tvivel på att det var ketamin jag fick! Vilken tripp!

Jag kan förstå varför vissa blir så förtjusta i droger när flödet av kreativitet känns oändligt, spontant och vackert. Allt jag lärt mig fanns tillgängligt på en och samma gång. Musiken upplevde jag med färg, samtalen med sjuksköterskan som övervakade injiceringen gav en intensiv känsla av samhörighet och jag kunde återminna mig det ögonblick jag kanske varit som mest lycklig, under en jazzfestival i Schweiz med kända artister som George Benson och Chaka Khan i sällskap med spännande personer som öppnade fönstret för att förstå och uppskatta jazz, i en miljö med utsikt över Genevesjön och palmer – en behaglig sommarkväll utan slut. Glädje är en känsla jag inte upplevt så starkt sedan kanske den upplevelsen – 1992.

Samtidigt var flödet okontrollerbart och jag pladdrade hela tiden utan urskillning, inte minst i rädslan för att jag skulle förlora verklighetskontakten när rummet jag befann mig försvann och det enda jag kunde uppfatta var sköterskans samtal med mig. Kroppen hade jag ingen uppfattning om och när slutet av injiceringen började ta slut efter 45 minuter insåg jag att jag inte ens kunde ta mig ur sängen och blev panikslagen inför att någon skulle ta beslutet att jag skulle skrivas in i slutenvård eftersom jag lovat mig att aldrig sätta min fot på en psykiatrisk slutenvårdsavdelning igen.

Det slutade bra och när jag kunde sätta mig upp och yrseln släppte fick jag sjukresa kom återhämtningen till efterföljande dag som var den sista av tre dagar i studiens mest intensiva skede. På den tredje dagen efter ketamininjektionen berättade den sympatiske läkaren Mikael Tiger att från 32 poäng på MADRs-skalan till 19 som indikerar lätt depression var ändringen ”dramatisk”. Även den kognitiva testningen som genomfördes före och efter ketamininjektionen kunde jag själv konstatera att resultaten var avsevärt bättre, från första dagen när tankeverksamheten upphörde innan uppgifterna var genomförda till den andra testningen då jag på ett kreativt sätt kunde lösa alla problemen med få fel.

Efter att ha googlat runt och läst diverse rapporter om ketaminbehandlingar till deprimerade kan jag konstatera att ungefär 75% av testdeltagarna svarar positivt på behandlingen vilket är enormt lovande för samhället som snabbare får friska individer och på individnivå minskar lidandet oerhört! Eftersom depression är en begynnande epidemi och WHO gissar sjukdomen kommer att toppa listan över sjukdomar 2030 i västvärlden kan ketamin vara ”The Shit”, åtminstone för de hårdast drabbade!

När jag tog upp frågan om någon blivit bättre av ketamin i en Facebookgrupp tog administratören bort inlägget för att ketamin inte anses vara naturligt och därför inte kan ses som alternativ behandling, vilket får mig att förstå vikten av utbildning inte minst bland våra politiker för att sudda bort rädslan att diskutera lösningar i fall där behandlingen tangerar droganvändning och det inte finns bättre lösningar. Som diskussionen med CBD har jag insett att många som inte läst på blir triggade att ens tänka tanken att något som tidigare kallats drog eller att delar av en planta faktiskt kan vara hälsosamt och inte beroendeframkallande. Som med ketamin kan mirakel ske när behandlingen sker under kontrollerade former med medicinskt stöd, vilket jag är ett bevis på.

Min önskan är att våra beslutande politiker snabbt inser behovet av effektiva lösningar för att minska kostnader och lidande istället för att motverka lösningar som till exempel att pröva Cannabis vid PTSD under kontrollerade former även i lilla Sverige. Vad politikerna och andra beslutsfattare måste inse är att när många av oss som lider och inte får hjälp via den offentliga vården eller inte har råd att hitta privata lösningar i eller utanför landet försöker vi hitta egna lösningar i desperata försök att bli bättre.

Efter min ketaminupplevelse är jag tacksam att jag prövade det under kontrollerade former för jag hade nog inte klarat effekterna mentalt på egen hand och definitivt inte kunnat minska depressionen på så sätt. Men fungerar inte ketaminbehandlingen för mig på sikt återstår Cannabis och det kan bli en riktigt tråkig erfarenhet när jag inte kan någonting om vad jag behöver, vilken kvalité jag får eller har någon som tar hand om mig efter trippen.

Vad jag tar med mig oavsett hur långvarig effekten av ketamin blir, är att mitt sinnestillstånd kan bli annorlunda och att det inte är permanent. Tre dagar har gått och jag känner lugn när jag sitter ned och behöver vila, upplevt några sekunders lycka av att få dansa och kunna slappna av med en känsla av behag inför insomningen. Jag känner mig gråtfärdig när jag skriver för jag trodde, att de här upplevelserna för evigt var borta.”

Några veckor senare skriver Ulrika följande på bloggen:

”Två veckor har passerat sedan de mest intensiva tre dagarna inleddes i ketaminstudien och jag undrar hur studien påverkas av faktorer som forskarna har svårt att isolera. Har min koncentration förbättrats, tungsintheten minskat och lugnet ökat av den uppmärksamhet jag fick under deltagandet i studien? Hur har mina egna funderingar och beslut under studien påverkat resultatet?

(…) Berodde den korta förbättringen på all den uppmärksamhet jag fick under de tre dagarna, det goda mötet när personalen inkluderade mig i hur studien fortskred och var transparenta för hur dagarna skulle läggas upp? Flera bidrog också till ett särdeles extra gott bemötande som när den personliga och empatiska sköterskan följde mig till S:t Görans sjukhus för hjärnstimuleringen och läkaren Mikael som snabbt svarat på mina frågor och återkopplade. Mitt hjärta blödde av omsorg efter dessa möten och jag inte är van vid. Under flera veckor och speciellt under tre dagar för studien hade jag ett sammanhang bland människor där min närvaro var central. Studien är dubbelblind så personalen på Karolinska Solna vet inte vad jag fick. Eftersom jag fortfarande inte fått bekräftelse på att det var ketamin jag fick första gången funderar jag mycket på vad placeboeffekten beror på. Om det var placebo jag fick, hur är det ens möjligt att uppleva det jag gjorde som övergick all fantasi jag kan mobilisera?  Eftersom jag bestämt mig för att bli frisk kan tanken styra resultatet, för själva ketaminstudien har jag mest sett som en inkomstkälla snarare än en långsiktig lösning. Studien leder inte till behandling för min del då Socialstyrelsen inte godkänt ketamin.”

Texten är från Ulrika Westerberg blogg.

”Effekten varade i 3 – 4 dagar”

Nu har ytterligare tid gått. Vi mejlar Ulrika Westreberg för att höra hennes reflektioner om ketamin som antidepressivt medel nu när ytterligare tid gått.

Hur lång tid varade den antidepressiva effekten av ketaminet?

”Efter varje ketaminbehandling räckte effekten 3–4 dagar och den gradvisa förändringen noterade jag först med att värk på olika platser återkom. Min läkare ringde mig två timmar efter första behandlingen och sa att jag pratade snabbare och hade större ordflöde vilket stämmer när jag testades efter undersökningsperioden var över.”

Du beskriver effekterna av ketamin som ett rus – ser du några problem med det?

”Rus eller eufori kan beskrivas bäst av den som använt droger och eftersom ketamin var min första drogliknande upplevelse är det jag hört andra beskriva det jag jämförde med. I den första bloggen kan jag ha koncentrerat mig på upplevelserna och känslorna medan jag beskrev behandlingen med något kritisk hållning.
Jag ser fortfarande ketamin som ett alternativ till de svårt och långvarigt deprimerade som inte svarat på att ändra sina livsstilsfaktorer eller fått symtomdämpning av övriga mediciner. Ett alternativ till de terapiresistenta som annars kanske tar livet av sig eller tvingas till slutenvård i brist på bättre lösningar.”

Finns inte risk för missbruk och beroende som du ser det?

Många får inte rätt stöd och ges bara medicin som insats vilket också är lika bekymmersamt, som att en grupp deprimerade riskerar beroende av preparat som kan riskera missbruksliknande beroende.

Läkemedelsverket kommer troligtvis bara godkänna nässprayen Janssen fått godkänt för distribution via klinik så privatpersoner lär sannolikt inte få ta med sig en sprayflaska hem.

Hur ser du på den korta tiden studien varade?

Det är känt att depressionsstudier vanligen räcker maximalt tre-fyra månader för efter det har folk en tendens att tillfriskna ändå och jag tänker att i sammanhanget av kritik av droger ska likväl vanliga depressiva ifrågasättas för sina biverkningar och placebo?!

2017 var jag på en föreläsning av läkare på affektiva avdelningen på Huddinge sjukhus och de menade att depression lättar för de flesta efter knappt år utan medicinering och det är därför också viktigt att kritisera då uppföljning är under kritik och folk medicineras onödigt länge – istället för att fokusera på hjälpa folk att hjälpa sig själva med integrativ och funktionsmedicin.

Skribent: Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Relaterade artiklar

Remissvar till Läkemedelsverket

Remissvar till Läkemedelsverket

Förslag till ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2017:74) om begränsningar av förordnande och utlämnande av vissa läkemedel. Inledning Detta är den ideella föreningen Equals svar

Läs mer »

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd