Kan sex vara ett arbete?

Kan sex vara ett arbete?
Foto: Photographee.eu

Många krafter driver på för att normalisera prostitution. I Sverige finns röststarka föreningar med inte jättemånga medlemmar som tar och får plats i debatten på t.ex. Pride.

Man tar platsen med hjälp av grundläggande liberala paroller som alla människors fria vilja. Man pratar om att det är bättre för de som säljer sex att få sitt arbete legaliserat och att de därigenom kan uppnå vissa sociala rättigheter och dessutom en ökad personlig säkerhet jämfört med om verksamheten är olaglig. Man pratar om den svenska sexköpslagen som ett hinder för att uppnå detta och i den här argumentationen utmålas anhängare av den svenska sexköpslagen som bigotta moralister som utmålar kvinnorna (för det är ju oftast kvinnor) som enbart maktlösa offer.

Fler länder tittar på den svenska lagstiftningen

Mot den här argumentationen kan man säga att våld mot kvinnor som säljer sex inte på något sätt är mindre i länder med bordeller än länder utan. T.ex. mördas 70 kvinnor som säljer sex, varje år i Tyskland. Undersökningar visar dessutom att i länder där bordeller är tillåtna är graden av trafficking högre än i länder med en lagstiftning som liknar den svenska. Och allt fler länder, bl.a Frankrike, tittar nu på den svenska lagstiftningen för att införa liknande varianter i sina länder.

I denna pod med kriminologen Magnus Hörnqvist som samtalsledare diskuterar sig Equalmedlemmarna Staffan Lundgren, Eva Fuchs och Per Sternbeck fram till ett gemensamt svar på frågan. Svaret blir ett kraftfull: “Njaej!”
Sex kan inte vara ett arbete vilket som helst. Det tar för hårt på de människor, framför allt kvinnor, som utför det. Men det är viktigt att inte utmåla människor som säljer sex  som totala offer. För det krockar med mångas självbild där man man gör vad som krävs för att överleva i en extremt jobbig situation.

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd