Johnny är friskförklarad – men sitter ändå inlåst på rättspsyk

Johnny fast på rättspsyk
Johnny har återfallit i missbruk vid flera tillfällen under åren i rättspsykiatrin. Trots detta får han ingen missbruksvård. Foto: Privat

Johnny Karlén som suttit 23 år i rättspsykiatrin släpps inte fri pga att han riskerar att återfalla i missbruk och därmed även återfall i allvarlig brottslighet. Han får dock ingen missbruksvård i den rättspsykiatriska vården utan det handlar om ren och skär förvaring.

Johnny Karlén har under året figurerat i olika medier där han berättat om sitt fall. Under de senaste sexmånaders förhandlingarna om särskild utskrivningsprövning från rättspsykiatrin har mycket kretsat kring Johnnys tidigare missbruk och risk för missbruk i framtiden. Lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV) är skriven på ett sådant sätt att chefsöverläkaren kan ansöka om förlängd vård genom att hänvisa till risker som kan uppstå i framtiden, efter vårdens upphörande.

Johnnys advokat Christoffer Örngård är kritisk:
– Det enda de har är ju risken för återfall i missbruk. Och det som de egentligen menar är att det är den psykiska störningen som gör att de håller honom kvar. Det vi menar är att den risken kan man hantera inom ramen för den vanliga, allmänna psykiatrin. Alltså typ missbruksvården. Han behöver inte vara inlåst i den rättspsykiatriska vården för missbruksproblem när man i övrigt har konstaterat att han inte har några psykiatriska problem. De erkänner att psykiatrin egentligen inte kan göra någonting. Allt handlar om att få honom att avhålla sig från missbruk. Det kan man göra betydligt enklare om han får bo kvar hemma och ha regelbunden kontakt med missbruksvården.

Johnny får ingen missbruksvård

Johnny har återfallit i missbruk vid flera tillfällen under åren i rättspsykiatrin. Trots detta får han ingen missbruksvård. Johnnys advokat igen:

– Det är i princip ett fängelsestraff. Det som är knepigt är att den rättspsykiatriska vården i princip bara är inlåsning. Det är inte någon vård och behandling. Om man jämför med någon som skulle haft motsvarande missbruksproblem och fått ett LVM [lagen om vård av missbrukare i vissa fall], då blir det en rejäl vårdapparat. Man ska komma på ett SIS-hem först och sen något HVB-hem. Då försöker man rehabilitera den här personen. Men i Johnnys fall låser man bara in honom och förhindrar honom rent fysiskt, men det hjälper inte på lång sikt.

Blev friskförklarad 2018 – men tvångsvården upphörde ändå inte

Johnny blev åtalad för misshandel av poliser efter att de kraschat in i honom under en biljakt då han körde olovligt. Då fick han genomföra en ny stor sinnesundersökning hos rättsmedicinalverket. Och blev friskförklarad. Han fick avtjäna ett fängelsestraff på några månader år 2018, men då endast för en olovlig körning och drograttfylla efter att åtalet för misshandel ogillades. Efter det avtjänade straffet ville hans läkare skriva ut honom men då gick sakkunnigläkaren och Förvaltningsrätten emot och beslutade att tvångsvården skulle fortsätta.

I förvaltningsrätten anser läkarna att Johnny inte kan sköta sin diabetesmedicinering

På de två senaste sexmånaders förhandlingarna om utskrivningsprövning från rättspsykiatrin har läkarna hamnat i en diskussion som ligger långt från kriterier för tvångsvård: huruvida Johnny kan sköta sin diabetesmedicinering. Läkarna har ansett att han kommer ha svårt att sköta sin diabetesmedicinering och att detta är en, bland flera, orsaker till varför tvångsvården inte ska upphöra.

Johnny har nu trots allt beviljats permissioner denna vecka och ska snart få öppenvård. Johnny flyttades från Växjö till Falköping i början av detta år. Där har det gått ganska snabbt ändå. Förra veckan ansökte chefsöverläkaren om permissioner åt Johnny. Han ska nu slussas ut till öppenvården och få flytta hem till sitt hus.

Johnny Karlén: – Det verkar rulla på här. Jag kom hit i januari, och de ansökte nu om tre veckors permission. Jag ska börja med en fem dagars, sju dagars, sen två veckors och efter det tre veckors. Och när jag har gjort dem så ska jag få öppenvård. De har börjat få lite kalla fötter efter all den massmediala uppmärksamheten tror jag.-Det är det jävliga att det blir så många år inom den här myndigheten. Jag är uppe i 23 år nu. Sen har man fått chanser, absolut. Men man förtjänar inte det här, absolut inte.

Skribent: Dennis Aberos
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Ett svar

  1. Jag sitter själv inlåst som patient på karsudden ja är färdigvårdad sen par år tillbaka men hålls kvar på grund av att ja är stockholmare. Vi sthlmare som är friskförklarade tjänar udden pengar på vissa av oss har begärt utsluss men fått nej läkare hittar på olika dignoser för att hålla en kvar å patienter blir illa behandlade fel medicenerade å kränkta av personal. Detta är inte skit snack ja har själv upplevft det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd