Jeanette fick avslag på SL-resa till cancerbehandling

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning
I receptionen stöter Jeanette på högsta chefen på socialkontoret och ber henne närvara vid mötet, men det ville hon inte.  Foto: Jeanette (Privat) Skarpnäcks Stadsdelsförvaltning Arild Vågen, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Cancersjuka Jeanette går en arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen. Hon får 8686 kr i månaden i Aktivitetsstöd vilket inte räcker till alla hennes utgifter. Hon ansökte därför om ekonomiskt bistånd hos socialnämnden men fick avslag på SL-resa till cancerbehandling. Hon har mötts av en omänsklig behandling av socialnämnden i Skarpnäck.

Jeanette arbetade utomlands inom turism och när pandemin kom blev det slutet på den karriären. Hon kom tillbaka i maj 2018 och var sjukskriven under en period för kronisk Horton som är en mycket smärtsam form av huvudvärk. Hon blev utskriven av Försäkringskassan då deras allmänläkare ansåg sig veta bättre än Jeanettes egen neurolog på Danderyds sjukhus. Jeanette fick svåra biverkningar av sin första cancerbehandling 2008. Hon har opererat sina ben och höfter ca 6 ggr efter det. Hon har en ansträngnings smärta och lever med konstanta smärtor dagligen utan att gnälla. För att slippa gå åker hon på en elektrisk skateboard överallt och har gjort så de senaste 10 åren, trots att hon fyller 60 år om en månad.

Utförsäkrad och arbetsmarknadsutbildning

Efter att hon blivit utförsäkrat fick hon som så många andra gå till Arbetsförmedlingen. Hon blev tilldelad en arbetsmarknadsutbildning på 40 veckor för att byta yrke och har gått på den i 2,5 mån och stortrivs och vill gärna gå klart om det är möjligt. Problemet med AFs utbildningar är att man ska klara sig på Aktivitetsstöd som i hennes fall ligger på 8 686 kr, vilket inte räcker till något annat än hyran och hälften av räkningarna. Mat och dyra sprutor och annan medicin och läkarvård finns det inga pengar över till. 

Ansökte om ekonomiskt bistånd från Skarpnäck

Så hon gjorde en ansökan om ekonomisk stöd till Skarpnäcks kommun för ca 3 veckor sedan.
Två dagar innan soc mötet så fick Jeanette sitt nya cancerbesked. Hon har en tumör i urinblåsan som förhoppningsvis går att operera och ge henne, om hon har tur, ytterligare några år. Men eftersom det är metastaser med största sannolikhet, så kan hon ju ha flera tumörer på andra ställen och måste gå på röntgen och ta tag i hela apparaten.

Jeanette misstänks för bedrägeri

Avdelningschefen på soc blev misstänksam över räntorna från Jeanettes deklaration förra året och begärde in papper från år 2014, mot normala 3 mån som gäller för alla andra. Hon ansvarar för bedrägerier och tyckte att 4,856 kr var en misstänksam summa i räntor från pantbanken, så hon utredde Jeanette där men återkom aldrig utan tog semester. Jeanette fick träffa flera handläggare och chefer men fick inga svar. De krävde hela tiden papper som de redan fått, och Jeanette fick inte skicka dem via mejl för enhetschefen sagt att hon kommer manipulera dokumenten. Jeanette har ringt nära 100 samtal till dem den senaste veckan, men till och med under telefontiderna går de inte att nå eller så är dem inte där den dagen. Det är en standard att aldrig svara. 

Ansökte om pengar via socialjouren

Allting stannade upp. Jeanette ringde jouren men fick avslag direkt. Då ringer hon Jouren igen och hennes handläggare svarar och säger att hon ska ha ett möte om Jeanette med enhetschefen samma dag. Handläggaren låter Jeanette veta att hon såg i papperna att Jeanette låg långt under existensminimum. Hon berättade att Jeanette hade rätt till ekonomiskt stöd, och att någon skulle ringa upp henne. Men Jeanette fick avslag igen.

Får inte bistånd till SL-kort till cancerbehandlingar eller matpengar över helgen

Efter ytterligare ett samtal med sin handläggare säger denne att enhetschefen skulle ringa, men Jeanette visste att hon inte kommer göra det så Jeanette sa att hon skulle komma upp och ville gärna ha ett samtal med enhetschefen på kontoret. I receptionen stöter Jeanette på högsta chefen på socialkontoret och ber henne närvara vid mötet, men det ville hon inte.  Jeanette frågade om hon hade förstått att Jeanette behöver ett SL-kort för att inte missa ytterligare cancerbehandlingar och för att kunna ta mig till skolan, och svaret blir att hon har förstått det sen går därifrån. Jeanette hade inte rätt till försörjningsstöd trots att hon ligger under normen; inte ens ett SL-kort eller matpengar över helgen. Jeanette fick boka av den tiden hon fått av KS Huddinge eftersom hon inte får ekonomisk stöd till resan av socialtjänsten. Om hon bokar av en gång till så är det kört för henne, hon får inte fler chanser. Och då mister hon livet. Det vet socialtjänsten. Jeanette kan inte hålla på att låna pengar, hon har gjort det redan och kommer inte kunna betala tillbaka.

Avslag pga att Jeanette hade två föremål på pantbanken sedan april och maj

Motiveringen för avslaget om ekonomisk hjälp gäller att Jeanette har två föremål på pantbanken sedan april och maj i år. Enhetschefen vill att jag säljer dem, och när Jeanette försöker förklara att hon inte har råd att lösa ut dem för att sälja dem så blir det avslag. Dessutom skulle hon inte få mer pengar om hon sålde det hon pantat eftersom hon fick guldvärdet i pengar när hon pantade föremålen.

Enhetschefen ställer frågor om en ring Jeanette gett sin dotter

Enhetschefen har också problem med en ring som Jeanette gav sin dotter redan vid förra cancern 2008. Hon fick låna den av henne för att panta den i oktober 2020 och hämtade ut den i april 2021 och gav den tillbaka. Enhetschefen anser att det är ett bedrägeri igen, att Jeanette har en tillgång som hon inte har uppgivit. Trots att det står att alla bedrägerier kommer polisanmälas vill enhetschefen inte göra en polisanmälan utan kräver att Jeanette ska bevisa att hon gav den till sin dotter 2008. Enligt enhetschefen utgör ringen en tillgång, men det är från en period om sex månader tillbaka och ringen är endast värd 2,500 kr

Avslag förra året för kostnad till medicin mot Horton

Sista gången innan denna som Jeanette sökte hjälp för att köpa Imigran sprutorna mot sin Horton fick hon avslag – detta var för ca 1 år sedan. Soc ansåg inte att jag hade behov för det. Så hon fick vänta till helgen kom och en annan handläggare hade ansvaret för jouren. Jeanette stod på Apoteket med medicinen i handen och bad dem acceptera hennes begäran om hjälp till medicin. Jeanette gjorde klart för dem att om hon fick avslag så tar hon dem och springer. Hon fick ett godkännande och kunde ta ut sin medicin tack och lov. Räkningen skickas till samma person på Skarpnäcks socialkontor som hade givit henne avslaget och Jeanette säger att det är för det som hon nu betalar med sitt liv för.

Jeanette känner fara för sitt liv

Jeanette känner att sitt liv är i fara och ligger i deras händer. Hon känner också att de gör sitt yttersta för att korta ned det. Ska det vara så, får det gå till så här? Det är så många som inte får hjälp. Jeanette vet också att statistiken på självmord är alldeles för hög vid ekonomiskt avslag från socialtjänsten. Jeanette menar att de såg nog ganska direkt att hon inte var en av dem suicidala så genom att dra ut på tiden utan att ge mig hjälp så vet de att hennes tillstånd kommer att förvärras. Jeanette säger att hon är beredd att ta fighten och att det här är bara början. 

Nästa röntgen är på Sabbatsbergs sjukhus på fredag den 12:e november och Jeanette frågar sig om hon kommer kunna åka dit?

Uppdatering 2022-01-26

Jeanette fick till slut ekonomiskt bistånd

I november skrev vi om Jeanette som fått avslag på SL-resa för en cancerbehandling från socialnämnden i Skarpnäck. Vi kontaktade henne nu i januari och fick det glädjande beskedet att hon fått både ekonomiskt bistånd och en lyckad cancerbehandling.

Jeanette fick en ny handläggare i november. Denna handläggare anmälde i sin tur den förra chefen. Jeanette fick ekonomiskt bistånd och kunde betala för SL-resan till sjukhuset och fick canceroperationen. Detta var Jeanette mycket orolig om att inte kunna göra sist vi pratade med henne. Det är mycket glädjande att det löste sig för Jeanette.

Skribent: Dennis Aberos
info@equalsthlm.se
0707-972029

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd