”Jag var ketaminberoende och jag vet varför användningen ökar”

”Jag var ketaminberoende och jag vet varför användningen ökar”
Om unga människor använder det som en så kallad partydrog, vad säger det då om världen de lever i. Foto: Wiki (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ketamine_10ml_bottle.jpg#/media/File:Ketamine_10ml_bottle.jpg)

I Storbritannien ökar den illegala användningen av ketamin samtidigt som andra droger minskar. Över hela Europa väntar nu en lansering av narkosmedlet, hästbedövaren och partydrogen ketamin som antidepressiv medicin subventionerad av staten. I nedanstående text berättar en före detta ketaminberoende person om sina upplevelser av och funderingar kring ketamin.

”Jag började använda ketamin 2009. Jag var 17 år då och min mormor hade precis dött i cancer. Jag hade depression och ångest redan innan hon dog. Förlusten av mormor var det som fick mig att börja använda drogen. Jag blev snabbt beroende. Den skyddade mig från smärtsamma känslor och erbjöd en flykt från min smärta.

Mitt beroende av ketamin, liksom av andra droger, ledde i slutändan till att jag blev hemlös.

Den här veckan upptäckte vi att polisens beslag av drogen ökade med nästan en tredjedel förra året, vid en tidpunkt då beslag av andra droger totalt sett har fallit. Den ökande användningen av ketamin oroar mig verkligen. Om unga människor använder det som en så kallad partydrog, vad säger det då om världen de lever i. Ketamin är inte som kokain eller MDMA (som göra långtidsanvändare mer empatiska). Ket, som det ibland kallas, levererar inte eufori. Det gör dig inte mer sällskaplig eller öppen, sprudlande och pratig som de vanliga partydrogerna gör. Jag brukade aldrig använda det för att festa.

Effekterna av ketamin

När man tittar på ketamins effekter liknar de en generell ”bedövning”. Det minskar känslorna i kroppen och kan få dig att känna dig drömlik, fristående och glad. Ketamin kan också förändra din uppfattning av tid och rum och få dig att hallucinera eller stoppa dig från att känna smärta. Det kan göra att du skadar dig själv utan att du inser det. I låga doser ger det en berusande känsla och när dosen ökar stänger den dig ute. Naturligtvis använde jag den för att blockera sorg och för att hantera min depression och ångest.

Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram de negativa effekterna. På kort sikt kan ket påverka minnet och göra dig förvirrad och illamående. På lång sikt kan det orsaka komplikationer med urinblåsan och njurarna. En person som jag känner har fått ta bort blåsan på grund av den mängd ket han använde under åren. Väggarna i urinblåsan blev för tjocka vilket förhindrade urin från att passera igenom.

Mitt beroende av ketamin, liksom av andra droger, ledde i slutändan till att jag blev hemlös. Jag vill inte att andra ska hamna där jag gjorde. Vi behöver ge mycket mer stöd till ungdomar som kämpar mot ett dåligt mående. Ett mående som får dem att känna att de måste använda droger som ketamin för att  fly från omvärlden. (…) När användningen av ket ökar bland dagens ungdomar bör vi kanske undra varför ketamin blir drogen man väljer?

“Försök att hjälpa dem istället för att skjuta dem ifrån dig.”

För det första är ketamin lättillgängligt för tonåringar eftersom det är så billigt, för närvarande cirka 30 £ (cirka 330 kronor) per gram. Även om det är olagligt är det så lätt att få tag på. När det inte finns något verkligt stöd för de underliggande frågorna ungdomar kämpar med blir en enkel väg att helt enkelt fly från verkligheten.

Det finns en idé om att ketamin är mer lättillgängligt i stort eftersom du kan få det i “liter” från människor som har veterinärer som vänner. Det används som lugnande för hästar. Jag använde det medan jag bodde i Somerset, men för att vara ärlig frågade jag aldrig riktigt mina återförsäljare var de fick det från. (…)

Utbildning av tonåringar om psykisk ohälsa

Det måste finnas utrymme för en ordentlig utbildning i psykisk hälsa i skolorna, så att tonåringar vet vart de kan gå för att få stöd. När jag var i tonåren kände jag att jag behövde ket för att bedöva mig själv och jag är säker på att dagens tonåringar känner likadant.
Jag kan ärligt talat inte tillräckligt betona att om jag hade haft det stöd jag behövde innan jag började använda så skulle jag aldrig ha blivit beroende av det. Jag misshandlades hela min barndom – jag var i behov av hjälp, eller att kunna domna bort. Ketamin gav mig åtminstone en av dem. Andra står inför samma val nu.

Jag är 26 nu och jag har varit ren från alla droger och alkohol i 16 månader.
Försök att inte döma de människor som använder ket som ett sätt att hantera saker. Försök att ge stöd istället. Om du har en vän eller nån du älskar, som du tror använder ket kan de mycket väl självmedicinera som jag gjorde. Försök att hjälpa dem istället för att skjuta dem ifrån dig.”

Texten är ursprungligen publicerad i brittiska tidningen Independent
Översättning: Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd