Inspektionen för vård och omsorg låter undermålig utredningsverksamhet fortgå

IVO låter undermålig utredningsverksamhet fortgå
”Min uppskattning mellan tummen och pekfingret är att man överdiagnosticerade i 30 till 50 procent av fallen..." Barnet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: © [nadezhda1906] / Adobe Stock

I Sveriges Radios Kaliber (11 maj) berättades i programmet ”Barnen och diagnoserna” hur Region Värmland och Dalarna köpte in neuropsykiatriska utredningar av barn av företaget Utredningskompaniet. Det visade sig att många barn fått många diagnoser. IVO som tillsynade företaget i två år gav allvarlig kritik. Resultat: Utredningskompaniet jobbar vidare med nya uppdrag.

Det privata företaget Utredningskompaniet utredde under åren 2015 till 2017 269 värmländska barn till en kostnad av drygt 11 miljoner kronor på uppdrag av dåvarande landstinget i Värmland. På Utredningskompaniets hemsida marknadsför de sig med sin ”effektiva utredningstid” – att de genom ett ”minskat antal besökstillfällen och förkortad utredningstid”, jobbar så att patienten ”snabbt får ett utlåtande”.

BUP Dalarna reagerade

Utredningarna gick verkligen mycket fort och en del föräldrar till barnen fattade snabbt misstankar om felaktiga diagnoser. Till exempel fick en pojke med mindre problem i skolan diagnoserna autism och utvecklingsstörning efter bara några timmars ”utredning”.
Inte bara föräldrar reagerade. Utredningskompaniet hade uppdrag även i Dalarna. Där reagerade psykologer som arbetade på BUP över att något var fel med diagnoserna på barn som blivit utredda av Utredningskompaniet. De slog larm till barnpsykiatern Sven Roman som då arbetade på BUP Dalarna:

”– Sedan fick jag träffa ett antal barn som hade varit utredda där för att de skulle få medicin mot ADHD-symptom och då läser jag alltid igenom utredningen innan jag sätter in medicin. Då upptäckte jag att de här utredningarna var väldigt bristfälliga. (Sven Roman, läkare)”

“Och så har ännu en vårdskandal passerat med  tillsynsmyndighetens goda minne. Förlorarna är som vanligt patienterna.”

Psykiater fann allvarliga brister och anmälde till Inspektionen för vård och omsorg

Sven Roman gick under sex månader igenom närmare ett trettiotal utredningar från Utredningskompaniet hos alla patienter han kom i kontakt med personligen, eller på annat sätt, i sitt arbete. Han hittade stora problem.

”– Utredningarna på det här företaget har gått på löpande band, man har använt samma mall för alla patienter, inte försökt individanpassa, att man inte försökt se till helheten. Det här rör sig om barn som alla har psykiatriska tillstånd, de har i alla fall fått många diagnoser av det här företaget, och då måste man tänka till extra noga och göra en individuell bedömning.
”Min uppskattning mellan tummen och pekfingret är att man överdiagnosticerade i 30 till 50 procent av fallen. Så att det är många som har fått felaktigt satta diagnoser det är jag bombsäker på!”

IVO tycker att det är allvarligt

Lika säkra var, i vanlig ordning, inte IVO. Sven Roman anmälde företaget till IVO som utredde i två år Anna-Karin Nyqvist, enhetschef på IVO:

”– Vår bedömning är att man använt sig av ett ganska standardiserat sätt att utreda de här barnen och vi tycker att man borde göra mer individuella bedömningar. (Anna Karin Nyqvist)”
– I de fallen som vi har granskat så kan vi inte säga att man har gett barnen felaktiga diagnoser, men det är klart att om man inte gör en tillräckligt bra eller ordentlig utredning är det klart att risken finns för att man ger personer, barn eller patienter felaktiga diagnoser, så är det.
-Det klart att vi tycker att det här är allvarligt. Det är därför vi har begärt en återredovisning av Utredningskompaniet, att det ska komma in till oss med vilka åtgärder man planerar att vidta med anledning av den kritik och de synpunkter vi har riktat emot dem.”

Företagsägaren nöjd med IVO

Psykologen Sebastian Cordova. Som äger Utredningskompaniet välkomnade Inspektionen för vård och omsorgs kritik:

Vi är positivt överraskade över att synpunkterna från IVO går så i linje med det kvalitetsarbete som vi fört sedan 2016 då de här ärendena var aktuella. Det är som ett slags kvitto för oss att vårt utredningsarbete håller den höga kvalitén och den höga nivån som vi vill ha.”

Klart att Sebastian är nöjd. Han har 11 miljoner skäl till att vara det. Och IVO, de var nöjda med företagets återrapporteringsplan för att det hela inte skulle upprepas. Företaget jobbar nu på som vanligt.
Vad hände då med dem som blivit offer för företagets geschäft och undermåliga utredningar, barnen och deras föräldrar? Ingenting. Inte en ursäkt. Inte en second opinion. Inte en uppföljning. Allt rullar på. Och så har ännu en vårdskandal passerat med  tillsynsmyndighetens goda minne. Förlorarna är som vanligt patienterna.

Skribent: Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

3 svar

  1. Tack för en belysande artikel. IVO är och verkar förbli en tandlös tiger som producerar floskler och kastar en blöt filt över allvarliga samhällsproblem, så har det varit länge och det värsta är att ingen i ansvarig ställning verkar bry sig, vilket kanske inte är så underligt eftersom vi har tagit bort tjänstemannaansvaret, kanske dags för ett återinförande ?

  2. Förlorarna är inte bara patienterna. Hela samhället är förlorare eftersom det är nationalekonomiskt vansinne att lägga skattepengar på att vanvårda patienter och därmed belasta deras närstående. Patienterna blir inte friska och deras närstående måste lägga arbetstid på att försöka hjälpa dem. Samtidigt slukar den dysfunktionella vården och tillsynen skattepengar. Ett nationalekonomiskt vansinne. Och en häpnadsväckande grymhet mot människor.

  3. Det är förskräckligt, hur många som helst gör privata utredningar som utmynnar i alla slags diagnoser utan att se hur har barnet det hemma, i skolan och med kamrater. Jag har träffat flera föräldrar som är glada över deras barns diagnoser då de får extra pengar för att barnen fått diagnos. Då finne heller inget intresse framledes att befria barnet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd