Höga doser neuroleptika under lång tid i rättspsykiatrin

Rekommendationerna är att dessa ska ges en åt gången och principen är ”minsta möjliga effektiva dos under kortast möjliga tid”. Detta för att neuroleptika är giftiga och har stora ingripande biverkningar. Rättspsykiatrin gör tvärtom... Foto: Rkjon, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Rapportens resultat inom rättspsykiatrisk vård

Vid 25,2 % av vårdperioderna identifierades skador och i 13,2 % vårdskador, vilket är mer än inom allmänpsykiatrin. Det totala antalet identifierade skador var 356. Läkemedelsrelaterad skada var den vanligaste typen av skada. Andra vanliga skador var Psykisk skada och Övriga skador. Inom rättspsykiatrisk vård har 13 % av patienterna läkemedelsrelaterad skada och 10 % psykisk skada. Signifikant högre andel skador hos kvinnor sågs för avsiktligt självdestruktiv handling och psykisk skada. Inom allmän psykiatri är andelen vårdperioder med läkemedelsrelaterad skada 2,2 % och psykisk skada är 4,5 %.

Av de 356 skadorna bedömdes 20 procent vara undvikbara och 13 procent vara sannolikt undvikbara. 25 procent av skadorna bedömdes vara inte undvikbara och 42 procent vara sannolikt inte undvikbara. För läkemedelsrelaterad skada bedömdes bara 29 procent som undvikbara, vid psykisk skada endast 20 %, och vid avsiktligt självdestruktiv handling endast 19 %.

För 180 av skadorna (50,6 %) bedömdes konsekvensen för patienten vara mindre (obehag eller obetydlig skada), för 137 av skadorna (38,5 %) var konsekvensen måttlig (övergående funktionsnedsättning). 39 skador (10,9 %) bedömdes vara betydande (bestående måttlig funktionsnedsättning) för patienten.

Kvalitetsbristmarkörer inom rättspsykiatrisk vård

Precis som inom allmän vuxenpsykiatrisk vård var frekvensen identifierade kvalitetsbristmarkörer hög inom rättspsykiatrisk vård. De förekom i 85 % av de granskade vårdperioderna, vilket ska jämföras med 68 % inom allmänpsykiatrisk vård. Några vanliga kvalitetsbristmarkörer är Antipsykotiska läkemedel och kontroll av metabola riskvärden som saknas i 38 % av vårdepisoderna, Somatisk status i slutenvård saknas (28 %), Rutin för uppföljning av litium, metylfenidat, LARO och clozapin efterföljs inte (25 %) Avsaknad av suicidriskbedömning enligt riktlinjer (22 %), Avsaknad eller bristfällig kontakt med närstående (19 %), Stående ordination av tre eller fler antipsykotiska läkemedel samtidigt (14 %), Samtidig behandling med mer än fem olika psykofarmaka (12 %) och Samtidig behandling med tre eller fler olika bensodiazepiner eller behandling med bensodiazepin mer än 6 månader (9 %)

Andelen kvalitetsbristmarkörer inom läkemedelsområdet är hög med 61 % av granskade vårdperioder. Inom allmänpsykiatrisk vård är andelen 23 % av granskade vårdperioder.

Equals analys:
Denna rapport visar att rättspsykiatrin har ett stort problem med användningen av neuroleptika eller så kallat antipsykotiska medel. Rekommendationerna är att dessa ska ges en åt gången och principen är ”minsta möjliga effektiva dos under kortast möjliga tid”. Detta för att neuroleptika är giftiga och har stora ingripande biverkningar. Rättspsykiatrin gör tvärtom och ger istället många olika neuroleptika samtidigt i stora doser under lång tid. Varför?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Kvinna överväger om hon ska ringa och anmäla våld i nära relation

Våldtagna får klara sig själva i världens mest jämställda land

Tre kvinnor Equal arbetar med utsatta för våldtäkt. Fick ingen hjälp! Välfärdsstaten Sverige finns inte längre.
Färdtjänstbil

Färdtjänst – orimliga väntetider på att få ansökan prövad

Att få färdtjänst beviljat är en välkommen frihetsreform. För de som inte får det ja, då blir man totalt frihetsberövad istället!
Tecknad bild på en person bakom galler

Kostnader för assisterat självmord ingår inte i riksnorm

Mia lämnade hösten 2021 in en ansökan till socialtjänsten i sin hemkommun om ekonomiskt bistånd till assisterat självmord. Avslag!
Ulf Kristersson

De rika ska på toppen glimma – de fattiga ska i skiten simma!

Som vanligt sätter Kristersson likhetstecken mellan utrikes födda personer och ekonomiskt bistånd trots är mycket låg andel som har bidrag idag.

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.





Kontakt och öppettider

Equal QvinnoQraft

Besöksadress: Grindsgatan 37, 
Öppet: Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt: 070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Ring! 070-888 80 85
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Innan du ringer eller mejlar kanske du hittar ditt svar här i guiden för sociala rättigheter:
Hävda dina sociala rättigheter

QvinnoQraft en mötesplats med möjligheter

QvinnoQraft blir det du gör det till tillsammans med andra besökare. Kom in på en kopp kaffe, snacka med Yvonne, låna telefon eller dator, pyssla eller t ex fyll i en ansökan till soc.

Läs mer

Råd § Stöd

Ring-070-888 88 85
Mejla-info(@)equalsthlm.se

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.