Gatujuristerna fick Katarian Taikon priset
Står att läsa i juryns motivering: ”Föreningen värnar mänskliga rättigheter i praktiken och verkar med stort och brinnande engagemang för att vårt rättssamhälle ska gälla för precis alla..." Foto: Jennie Åkerlind

Vi vill uppmärksamma att Equals samarbetspartner Gatujuristerna fick Stockholm stads Katarina Taikon-pris 2021.

Katarina Taikon-priset uppmärksammar och belönar människorättsförsvarare som genom sitt arbete stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna i Stockholms stad. Årets pristagare är den ideella föreningen Gatujuristerna, en av Equals allra närmaste samarbetspartners. Prissumman är 100 000 kronor.

Celeste Sjölin, vice ordförande i Gatujuristerna är mycket glad och stolt över priset:

– Med priset hoppas vi att fler får upp ögonen för vår organisation. Både för att bibehålla det goda rykte vi har hos juriststudenter och för att inspirera fler att ta del av sådan här verksamhet. Socialt utsatta som behöver juridisk rådgivning ska veta om att vi finns.

För Gatujuristerna, som hittills bedrivit sin verksamhet så gott som helt utan pengar är det en ny och angenäm situation:

– Vi har inte riktigt hunnit planera än, men tanken nu är att pengarna ska gå till att underlätta vår administration och förstärka infrastrukturen i föreningen. Så att vi kan växa ännu mer utan att tumma på kvalitet och sekretess. Det kanske inte låter som det festligaste man kan göra med hundra tusen, men för jurister motsvarar det i princip en tredagars partykryssning, säger Celeste.

I juryns prismotivering står följande:

”Föreningen värnar mänskliga rättigheter i praktiken och verkar med stort och brinnande engagemang för att vårt rättssamhälle ska gälla för precis alla. Genom att uppsöka platser, som är enkla att finna för personer i olika typer av utsatthet, såsom samlings- eller övernattningsplatser, tillgängliggör föreningen ett mycket kvalificerat juridiskt stöd för människor som annars kanske inte skulle söka den hjälp de är i behov av och har rätt till.
Gatujuristerna bidrar till att stärka människor som lever i extrem utsatthet och deras arbete är av stor betydelse för att dessa personers fri- och rättigheter ska respekteras.”

I pressmeddelandet från staden står:
”Katarina Taikon-priset är en påminnelse om att det görs fantastiska insatser för att stärka de mänskliga rättigheterna i vår stad.”

Kanske borde det också stå i ett pressmeddelande att det är märkligt och beklagligt att medborgarna i staden behöver försvaras av ideella krafter i mötet med stadens och regionens egna myndigheter och insatser för att få sina rättigheter tillgodosedda och behov uppfyllda. Men det är väl alldeles för gnälligt att påpeka det så det gör vi inte. Grattis Gatujuristerna!

Skribent: Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd