Försäkringskassan gör fel – du får betala!

Försäkringskassan
Försäkringskassan gör fel. Du får betala. Och kan du inte betala hamnar du i skuldfällan. Foto: AdobeStock.com

Drygt 20 procent av Försäkringskassans felaktiga utbetalningar beror på att myndigheten själv gör fel. Vanligast är att handläggaren missat tillgänglig information som påverkar rätten till ersättning, t ex. att en person flyttat eller ändrat inkomst. När Försäkringskassan upptäcker en felaktig utbetalning krävs pengarna tillbaka. Och sedan en dryg månad tillbaka drar Försäkringskassan människor som får en skuld man inte kan betala till Kronofogden.

Att under längre tid gå på pengar från Försäkringskassan är inga sötebrödsdagar för den som tvingas till det. Trots att vissa partier trumpetar ut att man kan leva gott och fett på bidrag är det något som inte känns igen av de som faktiskt tvingas göra det. Man är glad för varje månad pengar från kassan kommer och lever i fruktan för att de inte ska göra det.

Omöjligt men nödvändigt att kunna Försäkringskassans hela regelverk

Man försöker göra sitt bästa för att följa regelverket och har inte koll på att om ens dotter har stor frånvaro från skolan på höstterminen ena året påverkar det bostadsbidraget för mamman nästa år med återbetalningskrav som följd (har hänt) eller man hänger inte med att om man som sjuk sjukpensionär får sänkt bostadstillägg om ens dotter köper lägenheten man bor i vilken precis har omvandlats till bostadsrätt med höjda hyror som följd (har hänt).

Alltid medborgarna som har fel – även när myndigheterna gör fel

Kort sagt, man är glad för den lilla peng man får och försöker överleva något sånär. Man kontrollerar inte Försäkringskassan utan utgår från att handläggare kan sitt jobb. Det kan man inte göra. En nyligen gjord undersökning av Försäkringskassan visar att i åtminstone 20 % av de fall som felaktiga utbetalningar sker är det handläggarna själv som står för misstagen. Men som brukligt är i Sverige spelar det ingen roll om myndighetspersoner gör fel i sin myndighetsutövning. Det är medborgarna som i slutet av allting ändå sitter med Svarte Petter och får betala tillbaka pengarna – som man ju inte har, eftersom man redan använt upp dem, eftersom de olika ersättningarna ofta är mycket låga.

Försäkringskassan skickar folk till kronofogden

Sedan en dryg månad är det nu också ny givar hos Försäkringskassan där man ska driva in skulder på ett år. Förut kunde man ha avbetalningsplaner som löpte över flera år vilket gjorde att människor kunde beta av sina skulder genom att leva ännu fattigare än vanligt. Nu är det slut med det. Efter ett år skickar Försäkringskassan de skuldsatta till Kronofogden vilket ju bara leder till att fattiglapparna inte kan öppna abonnemang på telefon, ta lån eller leva ett liv som andra. Skulderna blir ju ändå inte betalda eftersom det oftast inte finns något att mäta ut hos människor som lever nära eller förbi fattigdomsgränsen.

Försäkringskassan gör fel. Du får betala. Och kan du inte betala hamnar du i skuldfällan. Det är helt uppenbart att det finns förlorare på detta system, men vem vinner på det?

Text: Per Sternbeck
Lyssna på Sverigesradios inslag om försäkringskassans felaktiga utbetalningar

Läs också…

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd