Farlig symbolpolitik från regeringen om bidrag!

Ulf Kristersson stadsministern, Elisabeth Svantesson finsnsmenister
Moderaterna ger sig alltid på fattigt folk. Denna gång genom att hävda att de faktiskt inte är fattiga utan har det alltför gott ställt. Detta hoppas de vinner fler anhängare och röster. Foto: European Parliament, CC BY, Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons2.0, via Wikimedia Commons

I början av juni gav regeringen en utredare i uppdrag att ta fram ett bidragstak. De menar att arbetslösa kan stapla olika bidrag på varandra vilket gör det olönsamt att börja arbeta. I själva verket – vilket statsministern och finansministern är väl medvetna om – minskas det ekonomiska biståndet med summan av alla andra inkomster.

Statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson – båda moderater – var ute i media och talade om hur stora bidrag arbetslösa barnfamiljer med många barn får. Deras exempel var en sexbarnsfamilj i Storstockholm där ingen förälder jobbar som får 5 900 kr i bostadsbidrag, 11 740 kr i barnbidrag och 20 490 kr i ekonomiskt bistånd vilket blir 38 130 kr i månaden. Regeringen räknar med en hyreskostnad på 11 370 kr.

Är 38 100 kr mycket pengar för en sexbarnsfamilj?

Svar nej! 38 100 kr är precis så mycket som familjen hade fått i endast ekonomiskt bistånd utan de andra bidragen. Ekonomiskt bistånd utgör det yttersta skyddsnätet och ska garantera en skälig levnadsnivå. I själva verket innebär inkomst från ekonomiskt bistånd en låg ekonomisk standard. Konsumentverkets referensvärden för hushållskostnader 2023 visar att en sexbarnsfamilj har utgifter på ca: 44 000 kr (beroende barnens ålder) och då är inte hyreskostnaden inräknad. Vilket innebär att totalt hamnar månadskostnaden på nästan 55 000 kr tillsammans med hyreskostnaden som regeringen räknar med. Med andra ord måste familjen klara sig på 30 % mindre än Konsumentverkets beräkning. Det är väldigt mycket mindre och det säger sig självt att familjen lever i ekonomisk utsatthet, långt ifrån medelklassens levnadsvillkor.

Regeringen räknar baklänges – de plussar ihop i stället för att dra av

Alla inkomster inräknas vid ekonomiskt bistånd. När socialtjänsten räknar ut hur mycket en sexbarnsfamilj ska få beräknar de först hur mycket de har rätt till i ekonomiskt bistånd. Därefter drar de av alla inkomster. I regeringens exempel drar socialtjänsten av inkomsten från bostadsbidraget och barnbidragen. Kvar blir då 20 490 kr vilket är den summa familjen får i ekonomiskt bistånd.

Det är direkt bedrägligt att påstå att bidragen staplas på varandra när det ekonomiska biståndet i själva verket minskas med summan av alla andra inkomster.

Vill regeringen sänka bidragen ytterligare?

Om man tar Kristersson på orden så låter det onekligen som att han vill att arbetslösa barnfamiljer ska vara ännu fattigare. Men när vi synar direktiven till utredaren om bidragstak framträder en mycket mer komplicerad bild. Utredaren ska bland annat:

  • Lämna förslag på en modell för ett bidragstak som begränsar den sammantagna nivån på bidrag och ersättningar för hushåll i syfte att öka incitamenten till arbete.
  • Analysera de rättsliga förutsättningarna för hur ett bidragstak kan genomföras med hänsyn till regleringen av bl.a. försörjningsstöd och skälig levnadsnivå.

För att lyckas sänka bidragen måste nivån på skälig levnadsnivå minska

Eftersom alla andra inkomster räknas av mot ekonomiskt bistånd måste just den minska för att få någon effekt på personer som är arbetslösa. Och i sådant fall måste skälig levnadsnivå minska. Vilket möjligen kommer analyseras av utredaren, även om direktiven är mycket vaga och lämnar stort tolkningsutrymme.

Skälig levnadsnivå bestäms av regeringen och 2023 räknades riksnormen upp med 8,6 %

Tillsammans med skäliga kostnader för vissa andra behov avgör riksnormen nivån på försörjningsstödet. Beloppen bestäms av regeringen inför varje nytt kalenderår.  I riksnormen 2023 har normens samtliga poster räknats upp med 8,6 procent jämfört med riksnormen för 2022. Inflationen har varit skyhög och t.ex. steg matpriserna mycket högre än inflationen, något som knappast kan ha undgått någon.

I bästa fall är detta farlig symbolpolitik – i värsta fall ett steg mot ännu större fattigdom i Sverige

Moderaterna ger sig alltid på fattigt folk. Denna gång genom att hävda att de faktiskt inte är fattiga utan har det alltför gott ställt. Detta hoppas de vinner fler anhängare och röster. Samtidigt som det slår ännu större splittringar mellan människor i Sverige. Detta är den positiva tolkningen av regeringens uttalanden. Det finns knappt 4,9 miljoner hushåll i Sverige. Och 3 936 barnfamiljer med fyra eller fler barn som fick ekonomiskt bistånd i april 2023. Regeringen gör alltså denna farliga symbolpolitik på ca: 0,1 promille av Sveriges hushåll.

Om regeringen menar allvar och vill sänka det ekonomiska biståndet skulle det leda till ännu fler fattiga i Sverige, och många fler barn som hamnar i utanförskap i tidig ålder. Stadsmissionen och Matmissionen har redan under de senaste åren fått långt fler besökare. Vad skulle ännu lägre bidrag leda till?

Skribent Dennis Aberos
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Läs också…

Ett svar

  1. Jag var aldrig bra i matte men försöker ändå. Hörde på radion att Svea Livgarde hade använt 50 miljoner skattekronor till att köpa in nya sablar!
    Sablar också tänkte jag! Den summan hade gett de 3936 familjerna som lyfts fram i texten 1000 kronor mera att leva för varje månad förutsatt att vi hade prioriterat fattiga barnfamiljer framför sablar.
    Men det är väl klart att våra käcka gossar i försvaret skall ha nya leksaker? Nästa år kanske de köper in stenslungor till luftförsvaret?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd