En novell

Tillbaka

En ensamstående mamma och värdet av 1 liter mjölk

Dammsugare
Efter två timmars övervägande med förhandlingar i min hjärna bestämde jag mig för att gräva fram det som låg i dammsugarpåsen. Foto: Equal

Såg den för sent. Den glimmande 10-kronan som låg där på hallgolvet, förmodligen trillat ut från en av barnens jeansficka.

Ljudet i dammsugarslangen med ett högt rasslande ljud kunde liknas vid att det lika väl kunde varit en stor sten.

Nu hade jag ju råkat se att det inte var en sten, utan att det var en 10 krona. Kan tyckas banalt att se på en 10 krona liggandes i dammsugarpåsen, och veta vad den var värd. 10 kr må vara så pass lite för att ens överväga att ens tänka på vart den befann sig.

När jag dammsugit klart blev det tyst. Dammsugaren åkte in i städskåpet igen. För mig väl medveten om vad som gömdes i påsen.

Tänk om hur många pengar, legobitar och annat som genom åren åkt in i dammsugaren utan jag ens visste om det. Min vetskap om att jag förmodligen inte ens reflekterat över hur mycket jag genom åren har låtit hamna i soporna.

Efter två timmars övervägande med förhandlingar i min hjärna, med att övervinna äcklighetens äcklighet, eller att strunta i att ens bry mig om den där slanten som låg där den låg. Jag öppnade städskåpet, tog ut dammsugaren igen. Bara tanken av lukten av dammtussar, gamla brödsmulor och kvalster fick mig att fundera på om jag var snål och ansedd vara ekonomiskt lagd. Samvetet fick sig en törn.

Hur kunde jag ens vara så dum att ens överväga att medvetet kasta en 10 krona i soporna?


La påsen på ett gammalt reklamblad, tog upp en sax ur en låda och började försiktigt klippa upp påsen. Petade med saxen lite lugnt mellan tussar och smulor. Insåg ändå att koncentrationen på att finna den glimmande pengen övervanns av äcklighetens medvetenhet.

Likt en detektiv på jakt efter spår av en förövare, genomsöks påsen noggrant. Så till slut låg den där!


I min stilla tacksamhet sände jag en tanke till den som en gång designat och valt den vackra guldfärgen på 10 kronan! Kanske det var just guldfärgen att visa på att värdet på 10 kr som just 10 enkronor.

Stängde påsen försiktigt, la ner den i en soppåse och knöt igen. 10-kronan tvättades minutiöst noga med diskmedel. Saxen likaså. Alla spår på vad den varit med om var bortblåst.

Som ensamstående mamma till tre växande pojkar, väl medveten om att de inte äter som små fågelungar, blev det en omvärdering av att 10 kr var ungefär samma kostnad som för 1 liter mjölk.

Det blev pannkakor med jordgubbssylt till ett värde av mitt övervägande till att dissekera en dammsugarpåses i äcklighetens äcklighet. Det handlar inte om snålhet, att som ensamstående mamma medvetet kunna kasta ens 10 kr.

På köpet fick jag faktiskt tre glada barn med sockerkick och ett dammfritt golv. Det må vara så väl värt det, när som bekant att ensamstående mammor är inte snåla, de är ekonomiskt medvetna.

Om än att det svider vid tanken av alla legobitar som inte värderades lika högt….

 

Skribent: Nettan
info[@]equalsthlm.se
070-7972029