”Det är ju så här det ska vara!” – Bostad Först i Kärrtorp

”Det är ju så här det ska vara!” – Bostad Först i Kärrtorp
”Det är inget som säger att det måste skita sig om det skiter sig, vi kan få fler chanser”. Och så känner jag: ”Det är ju så här det ska vara". Foto: Equal

Björn Stjernholm tar emot på middag i sin Bostad Först-lägenhet i Kärrtorp. Det är ett gammalt löfte han infriar. Han lovade nämligen att jag skulle bli den första han skulle bjuda på middag i sin lägenhet när han fick beslutet hos Ture på soc i Farsta i april 2019. Nu är det november och det är dags. Det tog två IVO-anmälningar, ett antal mejl, ännu fler telefonsamtal och tre möten med soc innan vi kom hit.

Björn kontaktade Equal i början på hösten 2018. Han berättade då att han på våren blivit lovad en träningslägenhet, sagt upp sin lägenhet på SHIS Farsta men blivit nekad tillträde på grund av att han uppfattats som påverkad av hans dåvarande handläggare på Vuxen. Nu kom han inte ens i kontakt med någon på soc. Ingen svarade när han ringde. Det tutade alltid upptaget. Han behövde hjälp för att upprätta en fungerande kommunikation. Jag drabbades av samma svårigheter som Björn och valde efter två månaders försök att IVO- anmäla stadsdelen pga. bristande tillgänglighet. Vi fick ett möte som verkade positivt men så glömdes Björn bort igen pga. sjukskrivningar, missförstånd, vikariat, etc. Det blev en IVO-anmälan till men till slut etablerades kontakt igen. Den här gången kom handläggare Ture med en ursäkt och ett erbjudande till Björn: ”Vi hade tänkt att du kanske skulle passa att vara med i Bostad Först?”. Javisst, sa Björn.

Saknade att laga mat i hemlöshet

Man tager vad man haver! Potatismos medelst borrmaskin

Och nu är vi här. I hans första egna lägenhet på många år. När jag knackar på är han i full färd med att göra potatismos via borrmaskin eftersom han saknar visp. På spisen fräser panerade rödspättafiléer:
– Det är inte vilka rödspättor som helst berättar Björn. De är nämligen fyllda med kaviar, dill och ost och sedan dubbelpanerade. Det är min egen uppfinning, det receptet hittar du ingenstans.
– Jag brukar gå omkring  och fundera på olika saker man kan kombinera i olika rätter, och så gör jag det och det brukar bli skitbra. Jag saknade att laga mat otroligt mycket när jag var hemlös. Jag försökte att bjuda hem mig som gästkock till folk men det gick inte så bra.

Överväldigande känsla

Nu är Björn alltså stolt förstahandskontraktsinnehavare av en charmig 2: a i Kärrtorp. Han har bott här i drygt två månader och kämpar fortfarande med att få den iordning:
– Jag har slitit som ett djur för att få ordning på alla grejerna. Det är inte riktigt klart ännu, men det mesta är gjort.
– Den första natten jag sov här hade jag inga möbler alls, ingen säng, ingenting. Jag lindande in mig i lakan och filtar och sov direkt på golvet.
-Känslan var överväldigande. Det kändes som att jag var hemma hos någon. Men jag var hemma hos mig själv. Jag kunde inte drömma om det här, att lägenheten skulle ligga som den gör, och vara så stor och välplanerad.

Björns kokboksamling i köksfönstret!

Varför har det inte alltid varit som i Bostad först?

-Jag sitter och känner efter hur de behandlar mig på Bostad Först. Hur de bemöter mig. De säger: ”Det är inget som säger att det måste skita sig om det skiter sig, vi kan få fler chanser”. Och så känner jag: ”Det är ju så här det ska vara. Det de gör nu i Bostad Först, det är ju så det skulle vara alltid  Varför gjorde de inte så här förut?”
-Men jag är så jävla trött på att snacka om min resa genom socialsystemet. Jag är trött på mig själv. Nu snackar vi om nåt annat…

Gäller att hålla Focus!

Björn diggar Focus och förevisar sin samling av gamla brev han hittat i källarförrådet tillhörande lägenheten.

Och så börjar vi snacka om nåt annat. Att Björn gillar musik och att sjunga. Och att han hittat en möjlighet att snålsurfa på en grannes öppna nätverk. Fett bra.  Jag har en mycket udda favoritlåt som jag alltid brukar dra fram när folk frågar efter en sådan. Ingen har hittills vetat vad jag snackat om för grupp eller låt när jag presenterat Hokuspokusfocus med Focus. Björn tar den direkt. Nederländska Focus visar sig vara ett av hans gamla favoritband (från 1973) (hur gamla är vi) och det visar sig att Björn till och med kan joddla när vi kollar på videon från en BBC-sändning från början på 70-talet. Vilken lirare han är! Vi diggar och joddlar oss igenom kvällen!

Och maten då? Den var gudomlig med ovan nämnda fisk serverad tillsammans med brynta skärbönor och ett lent men smakrikt potatismos som serverades med irörd spenat. Värsta gourmetkäket!

Dillkaviarostfylld rödspätta med grönt potatismos. MUMS!
Till detta en folk-ale! Vilken måltid!

Skribent: Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Läs också…

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd