Brukarrum räddar liv och minskar offentliga utgifter

Gamla och nya byggnader i Glasgow från ovan
Peter Krykant beslutade sig för att starta ett eget brukarrum i Glasgow som finansierades med egna sparade medel och en GoFundMe kampanj. Foto: AdobeStock.com

Brukarrum, dvs lokaler där personer får bruka droger intravenöst under uppsikt, räddar liv och minskar offentliga utgifter. Om detta handlade ett seminarium på Stockholms universitet som forskaren Dr Gillian Shorter höll på alla hjärtans dag.

På engelska kallas brukarrum för ”overdose prevention centres” vilket ger en tydligare beskrivning av deras funktion. Dr Gillian Shorter från Queens University i Belfast har utvärderat Storbritanniens första brukarrum som drevs i privat regi i Glasgow under ett år omkring 2020. Hon har forskat om substans- och alkoholanvändning i 18 år.

Brukarrum räddar liv och når fler

Syftet med brukarrum är i första hand att rädda liv, inte att få användaren att upphöra med sitt missbruk. Många, om än inte alla, överdoser kan förhindras med brukarrum vilket är väldigt positivt för familjerna till de som drabbas. Brukarrum når också användare som i många fall drar sig från att ha kontakt med myndigheter och sjukvård.

Varför ett brukarrum i Glasgow?

Peter Krykant är en aktivist med egen erfarenhet som tröttnade på de höga dödstalen från narkotikaanvändning i Skottland. Skottland har nämligen ett av de högsta dödstalen i Europa och en pågående HIV epidemi bland intravenösa användare. Han beslutade sig för att starta ett eget brukarrum som finansierades med egna sparade medel och en GoFundMe kampanj.

Erfarenheter från Glasgow

Peter köpte en skåpbil och därefter en ambulans och skapade på så vis ett brukarrum. Han själv och andra volontärer drev den först en dag i veckan vilket senare utökades till fyra dagar. 894 injektioner ägde rum där (egentligen över 1000 men när det var ett högt tryck fokuserade de på att tillhandahålla servicen och inte föra statistik) och 9 överdoser. Efter att ha drivit brukarummet i ett år utan offentlig finansiering blev det för tungt och försöket avslutades. År 2024 kommer ett offentligt driven brukarrum i Glasgow att bli den första i hela Storbritannien – dock bara på prov under en begränsad tid.

Utvärderingen visar att brukarrum måste motsvara användarnas behov och bygga förtroende

Antalet användare ökade eftersom volontärerna skapade förtroende för verksamheten. Det är viktigt att ha så få regler som möjligt för att användarna inte ska dra sig från att komma. Utöver att återuppliva vid överdoser skapas en yta där brukarna kan få råd, erbjudas psykisk och fysisk vård bla för HIV och hepatit och även slussas vidare till substitut-behandling. Polisen måste också tolerera verksamheten och inte gripa användare för eget bruk, vilket är ett brott i hela Storbritannien.

Kritiken mot brukarrum är obefogad och bygger på rädsla/stigma för droganvändare

Utvärderingen visar att brukarrum inte ökar brottsligheten och minskar offentliga utgifter för sjukvård. Brukarrum uppmuntrar heller inte till ökad droganvändning. De som använder brukarrum är personer med etablerad användning och inte ungdomar vilket är ett annat argument som ibland förs fram av kritiker. Ibland hävdas även att brukarrum är förbjudna enligt FNs konventioner om narkotika, vilket dock inte stämmer. Brukarrum finns idag i ett femtontal länder på fyra kontinenter, bland annat i våra grannländer Norge och Danmark.

Brukarrum i Sverige? I Sverige finns redan sprututbytesverksamheter, i vissa fall sedan lång tid. Att ta nästa steg i harm-reduction borde inte vara kontroversiellt.

Skribent Dennis Aberos
070-797 20 29
info@equalsthlm.se

Läs också…

https://www.equalsthlm.se/artiklar/sprututbytet-i-stockholm-tio-ar/
https://www.equalsthlm.se/artiklar/battre-stod-behandling-och-skadereducering-vid-narkotikamissbruk-foreslas/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fler artiklar

Balkong från en lägenhet i Stockholm

Staden borde vara stolt över lågtröskelboenden istället för att tiga

Staden borde vara stolt över lågtröskelboenden – inte tiga. Att erbjuda bostad räddar liv och ger hopp. Läs mer om varför tystnad skadar!
Tända ljus efter en tragisk händelse

Kan vi förhindra nästa tragedi? Psykiatrin behöver mer än pengar

Psykisk ohälsa ökar, och regeringen satsar miljarder på vården. Men löser pengar problemet, eller blir det ännu en utredning utan effekt?
En laptop står på ett skrivbord med en lampa i guldfärg.

Söka pengar ur Regionen Stockholms donationsstiftelser – ingen lätt match

Region Stockholms donationsstiftelser – du måste vara väldigt fattig, men ha dyr utrustning för att kunna söka på en tid som passar regionen.
Region Stockholm byggnad på Kungsholmen

Psykiatrisk specialistvård ska inte upphandlas med enbart lägsta pris som tilldelningsgrund

Upphandlingen av Psykiatrisk specialistvård har så låga anbud att vi undrar om det överhuvudtaget går att bedriva någon kvalitetsvård?

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.





Kontakt och öppettider

Equal QvinnoQraft

Besöksadress: Grindsgatan 37, 
Öppet: Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt: 070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Ring! 070-888 80 85
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Innan du ringer eller mejlar kanske du hittar ditt svar här i guiden för sociala rättigheter:
Hävda dina sociala rättigheter

QvinnoQraft en mötesplats med möjligheter

QvinnoQraft blir det du gör det till tillsammans med andra besökare. Kom in på en kopp kaffe, snacka med Yvonne, låna telefon eller dator, pyssla eller t ex fyll i en ansökan till soc.

Läs mer

Råd § Stöd

Ring-070-888 88 85
Mejla-info(@)equalsthlm.se

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.