Beror narkotikadödligheten på social nedrustning?

Beror narkotikadödligheten på social nedrustning?
Foto: Nutlegal (AdobeStock)

Användningen av narkotika i Sverige har ökat under 2000-talet. Många källor pekar även på historiskt höga nivåer för problematisk narkotikaanvändning under den senaste femårsperioden.

Detta visar den nya rapporten Drogutvecklingen i Sverige 2019 som är en sammanställning av undersökningar och statistiska indikatorer, framtagen av CAN (Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysning). Rapporten visar också att narkotikakonsumtionen blivit mer allmänt spridd över landet och att det främst är cannabis och beroendespanade läkemedel som används. Alkoholkonsumtionen och konsumtion av cigaretter har sjunkit under de senaste 15 åren

Rapporten från CAN är en slags avancerad gissningslek från experter på området eftersom det inte finns några riktiga tillgängliga data. CAN skriver till exempel:

”Ett positivt tecken är att injektionsmissbruket tycks ha blivit mindre vanligt enligt inrapporteringen av nya fall gällande hiv respektive hepatit-C, åtminstone har denna typ av skador från injektionsanvändning minskat.”

Man skulle ju kunna tro att det är den ganska kraftiga utbyggnaden av sprututbyten runt om i landet som också spelar en viss roll i sammanhanget tillsammans med den långvariga trenden att injektionsmissbruk minskar världen över.

Högre narkotikadödlighet i Sverige

Något mindre positivt är att trots att Sverige har en lägre narkotikakonsumtion än de flesta andra jämförbara länder har man en högre narkotikarelaterad dödlighet än andra jämförbara länder. Ingen kan riktigt förklara vad det beror på, för detta sker trots ganska omfattande harm reduction-åtgärder med införande av underhållsbehandling för opiatberoende i alla delar av Sverige, ett ganska omfattande försök med underhållsbehandling för amfetaminberoende, utbyggnad av sprutbyten, osv.

En fråga man kan ställa sig är om det är utebliven vård och behandling från socialtjänsternas sida och hälso- och sjukvårdens fokus på korta vårdtider som spelar en roll. Kort sagt att den höga narkotikarelaterade dödligheten beror på social nedrustning?

Skribent Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

CANS rapport här:
https://www.can.se/contentassets/c619eb88458e4be18463070f782989d4/drogutvecklingen-i-sverige-2019.pdf

Läs också…
Den svagaste länken – krönika om narkotikapolitik

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd