Är kraven på formell utbildning för höga i Sverige?

Utbildning

Innebär formell utbildning alltid högre kvalitet. Diskar man bättre för att man har gått restaurangskola? Ha gått byggnadstekniskt gymnasium för att kunna måla, snickra, gjuta? Gå vård- och omsorgsutbildningar för att kunna ta hand om och vårda människor?  Är det rätt att intyget är det viktiga, medan den praktiska kunskapen, som inte är lika lätt att mäta, får en allt mindre betydelse? Kort sagt, är kraven på formell utbildning för höga i Sverige?

I Sverige har vi lämnat industrisamhället och gått in i kunskaps- och informationssamhället. Det ställs allt högre kvar på utbildning och formell kompetens eftersom man på det viset anser att man höjer kvaliteten på olika tjänster. Man bestämde sig t.ex. för att höja kvaliteten i vården och avskaffade yrkesgruppen vårdbiträde helt. Det fick till följd att undersköterskor fick göra vårdbiträdens arbete och sjuksköterskor fick göra USK:ornas. Blev kvaliteten på vården bättre? Tveksamt.
Men vad får den här utvecklingen för konsekvenser för människor som kan en massa saker men saknar alla papper och intyg? Och vad kan man göra åt det?

Kan arbetsgivarna få större ansvar för utbildning?

För människor som lyckas sluta med ett missbruk och vill bygga upp ett nytt liv är ett jobb närmast en förutsättning för att lyckas. För med arbetslöshet kommer dålig ekonomi och dåligt självförtroende på en ofta dålig självkänsla. En sämre framtidstro leder ofta till dåligt mående och i det läget är återfall och ett ”alternativt liv” ofta mer realistiskt. Samtidigt innebär det svenska systemet att det kostar mycket för arbetsgivaren att anställa. Och det kan bli dyrt om man inte anställer ”rätt person”. För många personer som kliver av ett missbruk finns det inte på kartan att man sätter sig i skolbänken igen. Man är inte där helt enkelt. Och det finns för den delen ingen ekonomi att leva på för en skuldsatt person om hen vill studera.

Kan det vara så att en lösning på problemet är att ta efter den tyska modellen med ett lärlingssystem där lämpliga personer som saknar utbildning får företagsspecifik utbildning av arbetsgivaren?

I detta avsnitt av ”En kvart om…” diskuterar Therece Teir, vägledare på Equals boende, Jocke Grönvall som bor på Equals boende och Staffan Lundberg som sitter i styrelsen för föreningen dessa frågor med Per Sternbeck som orättvis samtalsledare.

Fler poddar hittar du här!

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd