Är kraven på formell utbildning för höga i Sverige?

Utbildning

Innebär formell utbildning alltid högre kvalitet. Diskar man bättre för att man har gått restaurangskola? Ha gått byggnadstekniskt gymnasium för att kunna måla, snickra, gjuta? Gå vård- och omsorgsutbildningar för att kunna ta hand om och vårda människor?  Är det rätt att intyget är det viktiga, medan den praktiska kunskapen, som inte är lika lätt att mäta, får en allt mindre betydelse? Kort sagt, är kraven på formell utbildning för höga i Sverige?

I Sverige har vi lämnat industrisamhället och gått in i kunskaps- och informationssamhället. Det ställs allt högre kvar på utbildning och formell kompetens eftersom man på det viset anser att man höjer kvaliteten på olika tjänster. Man bestämde sig t.ex. för att höja kvaliteten i vården och avskaffade yrkesgruppen vårdbiträde helt. Det fick till följd att undersköterskor fick göra vårdbiträdens arbete och sjuksköterskor fick göra USK:ornas. Blev kvaliteten på vården bättre? Tveksamt.
Men vad får den här utvecklingen för konsekvenser för människor som kan en massa saker men saknar alla papper och intyg? Och vad kan man göra åt det?

Kan arbetsgivarna få större ansvar för utbildning?

För människor som lyckas sluta med ett missbruk och vill bygga upp ett nytt liv är ett jobb närmast en förutsättning för att lyckas. För med arbetslöshet kommer dålig ekonomi och dåligt självförtroende på en ofta dålig självkänsla. En sämre framtidstro leder ofta till dåligt mående och i det läget är återfall och ett ”alternativt liv” ofta mer realistiskt. Samtidigt innebär det svenska systemet att det kostar mycket för arbetsgivaren att anställa. Och det kan bli dyrt om man inte anställer ”rätt person”. För många personer som kliver av ett missbruk finns det inte på kartan att man sätter sig i skolbänken igen. Man är inte där helt enkelt. Och det finns för den delen ingen ekonomi att leva på för en skuldsatt person om hen vill studera.

Kan det vara så att en lösning på problemet är att ta efter den tyska modellen med ett lärlingssystem där lämpliga personer som saknar utbildning får företagsspecifik utbildning av arbetsgivaren?

I detta avsnitt av ”En kvart om…” diskuterar Therece Teir, vägledare på Equals boende, Jocke Grönvall som bor på Equals boende och Staffan Lundberg som sitter i styrelsen för föreningen dessa frågor med Per Sternbeck som orättvis samtalsledare.

Fler poddar hittar du här!

Fler artiklar

Balkong från en lägenhet i Stockholm

Staden borde vara stolt över lågtröskelboenden istället för att tiga

Staden borde vara stolt över lågtröskelboenden – inte tiga. Att erbjuda bostad räddar liv och ger hopp. Läs mer om varför tystnad skadar!
Tända ljus efter en tragisk händelse

Kan vi förhindra nästa tragedi? Psykiatrin behöver mer än pengar

Psykisk ohälsa ökar, och regeringen satsar miljarder på vården. Men löser pengar problemet, eller blir det ännu en utredning utan effekt?
En laptop står på ett skrivbord med en lampa i guldfärg.

Söka pengar ur Regionen Stockholms donationsstiftelser – ingen lätt match

Region Stockholms donationsstiftelser – du måste vara väldigt fattig, men ha dyr utrustning för att kunna söka på en tid som passar regionen.
Region Stockholm byggnad på Kungsholmen

Psykiatrisk specialistvård ska inte upphandlas med enbart lägsta pris som tilldelningsgrund

Upphandlingen av Psykiatrisk specialistvård har så låga anbud att vi undrar om det överhuvudtaget går att bedriva någon kvalitetsvård?

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.





Kontakt och öppettider

Equal QvinnoQraft

Besöksadress: Grindsgatan 37, 
Öppet: Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt: 070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Ring! 070-888 80 85
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Innan du ringer eller mejlar kanske du hittar ditt svar här i guiden för sociala rättigheter:
Hävda dina sociala rättigheter

QvinnoQraft en mötesplats med möjligheter

QvinnoQraft blir det du gör det till tillsammans med andra besökare. Kom in på en kopp kaffe, snacka med Yvonne, låna telefon eller dator, pyssla eller t ex fyll i en ansökan till soc.

Läs mer

Råd § Stöd

Ring-070-888 88 85
Mejla-info(@)equalsthlm.se

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.