Anmäld socialchef i Örebro får utreda sig själv

Tonåringe sitter vid ett fönster och tittar ut.
- Jag märker att ju hårdare jag går fram och kämpar – desto värre blir det för Tora. Det handlar inte på något sätt om ”barnets bästa”. Foto: AdobeStock.com

Vi har i en tidigare artikel berättat om Tora som omhändertogs av socialtjänsten i Örebro, en socialtjänst som både sett till att inte tillföra väsentlig information till ärendet och ibland tillverkat egna orosanmälningar vilka man tillfört utredningen. Toras mamma och plastpappa fortsätter att kämpa för Toras bästa. När de anmälde socialtjänsten i Örebro för tjänstefel satte socialnämnden ansvarig chef att utreda sig själv.

Just nu är Tora omhändertagen enligt LVU på ett HVB-hem i Örebro:

– Det förra HVB-hemmet avsade sig hennes placering med omedelbar verkan, berättar Sanne, Toras mamma. Det var för svårt för dem. Det här HVB-hemmet ser till att genomföra det socialtjänsten säger åt dem att göra. Det handlar inte om Toras bästa utan det handlar om vad socialtjänstens i Örebro vill och tycker. Som jag ser det utsätter de Tora för fara: Hon har inte fått samtalsstöd trots att hon efterfrågar det, hon har gått ner i vikt, hon har svårt att äta, sover inte och hon får sköta sin SLE själv. Dessutom har socialtjänsten valt att försöka klippa bort hennes kontakter med hennes nätverk, vill säga min mamma, min syster och hennes dotter, Toras kusin. De nöjer sig inte med det, hon får inte ens träffa mamman från familjehemmet hon var i. Hon ska tydligen berövas alla sina sociala kontakter. Nu försöker HVB-hemmet ta hennes mobiltelefon ifrån henne, på order från pappan.
– Jag märker att ju hårdare jag går fram och kämpar – desto värre blir det för Tora. Det handlar inte på något sätt om ”barnets bästa”. Varför är det ingen som ser det här? Jag är jätteorolig för om Tora ska klara det här, eller om de kommer att driva henne till att ta livet av sig.

– Socialtjänsten har vårdnaden om Tora. Om en vanlig förälder behandlade ett barn på det sätt socialtjänsten gör så skulle det bli ett akut omhändertagande direkt, följt av en polisanmälan för barnmisshandel, fyller Jonas i.

Justitiekanslern ska titta på ärendet

Sanne och Jonas jobbar på med att anmäla socialtjänsten. De polisanmäler och polisanmäler – och polisen lägger lika rutinmässigt ner alla anmälningar.
– I sådana här ärenden har socialtjänsten absolut större makt än polisen, säger Jonas.
En framgång har de haft. Justitiekanslern har tagit upp ärendet. Sanne:
– En kväll i höstas satt jag och gjorde anmälningar. Då skickade jag in en anmälan till JK hur socialtjänsten och olika domstolar agerat emot oss. De valde då att ta upp alla mina anmälningar i en redan pågående utredning om personuppgiftsincident som vi anmält IVO för till JK. Det känns ju bra men inget går snabbt.

Anmäld chef ska utreda sig själv

Sanne och Jonas har fortsatt att skicka in anmälningar mot socialtjänsten i Örebro. De har nu fått besked om att socialtjänsten kommer att inleda en utredning med anledning av att de skickat in inspelningar där ansvariga socialsekreterare hotar och kränker Tora. Den som ska leda utredningen är ansvariga socialsekreterarens chef – vill säga samma person som fattat alla beslut som drabbat Tora
– Jag förstår ingenting, det är ju precis samma sak som att en tjuv ska utreda ett inbrott han själv gjort, säger Jonas.

Sanne och Jonas har påtalat det olämpliga i detta för ansvariga politiker i Örebro. Återstår att se vad som händer.

Skribent Per Sternbeck
070-797 20 29
info@equalsthlm.se

Läs också…

lvu-kampanj
Hävda dina sociala rättigheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.

Equals öppettider

QvinnoQraft

Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt
070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

Ring! 070-797 20 29
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Kolla in vår guide:
Hävda dina sociala rättigheter

Besöksadress
Grindsgatan 37, Stockholm Södermalm

Ring! 070-797 20 29 - Mejla! info(@)equalsthlm.se

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.
Råd & stöd