Alain Topor – psykiatrin kan inte lösa samhällsproblem

Alain Topor
Foto: Thomas Hultgren


Alain Topor har arbetat i svensk psykiatri i nästan hela sitt liv. Från att vara delaktig i att lägga ner det stora mentalsjukhuset Långbro till att nu forska på vad det är som får människan att må psykiskt bra.

Alain Topor ser hur inställningen till psykisk hälsa och psykiatrin ändrats över tid, från att förr ha varit väldigt skambelagt att ha kontakt med psykiatrin till nutidens stora rusning. Han är inte helt igenom positiv till det.  För det som möter patienter som kommer till psykiatrin är en ideologisk verksamhet med mycket liten evidens. En verksamhet som betraktar människans kropp som en biokemisk maskin, som sjukdomsförklarar mänskligt mående, ställer diagnos och ger behandling, oftast medicin, för detta.  Men en majoritet av människors dåliga psykiska mående handlar om saker som psykiatrin inte kan lösa: fattigdom, mobbing, stress på jobbet. Sociala orsaker som det behövs politik för att komma till rätta med mer än psykiatri.

Sociala faktorer bakom mycket psykisk ohälsa

Men de sociala orsakerna bakom psykisk ohälsa räknas inte och det råder en kompakt tystnad hos ansvariga på Socialstyrelsen, SKL, och höjdare inom psykiatrin när man försöker diskutera frågan.
Hur har det kunnat bli så här? Att man har skiljt psykiatrin och människor psykiska mående från samhället i övrigt? Alain ser en möjlig förklaring i psykiatrireformen som delade upp psykiatrin i en social del som hamnade hos kommunerna och en biologisk del som blev kvar hos sjukvården. En annan förklaring är hur Socialstyrelsen, Läkemedelsverk, läkemedelsindustri och ledande psykiatrer i skön förening skriver riktlinjer som med extremt snäva evidensbegrepp egentligen bara ger klartecken för läkemedelsanvändning mot människors psykiatriska symtom.

Se också intervjuer med:

Kerstin Evelius Nationell samordnare i psykisk hälsa, Stefan Hau Professorn i klinisk psykologi, Peter C. Gøtzsche Peter C. Gøtzsche Specialistläkare inom internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet

Fler artiklar

Tecknad bild på en person bakom galler

Kostnader för assisterat självmord ingår inte i riksnorm

Mia lämnade hösten 2021 in en ansökan till socialtjänsten i sin hemkommun om ekonomiskt bistånd till assisterat självmord. Avslag!
Ulf Kristersson

De rika ska på toppen glimma – de fattiga ska i skiten simma!

Som vanligt sätter Kristersson likhetstecken mellan utrikes födda personer och ekonomiskt bistånd trots är mycket låg andel som har bidrag idag.
Äldre man bekymrade över sina räkningar

Förakt för svaghet leder människor till vräkning

En äldre man 70+ med cancer riskerar bli vräkt och hemlös. Kronofogden tar mer än hälften av hans redan låga pension.
Pojke i ett klassrum ser fundersam ut

Statens… förlåt, Sveriges Television säkrar Sverigebilden

Att stämpla utländska mediers granskning av svensk myndighetsutövning gällande LVU som ”fake news” blir SVT ett verktyg i statens tjänst.

Equals nyhetsbrev

Prenumerera på Equals nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med intressanta artiklar, krönikor och mycket mer.





Kontakt och öppettider

Equal QvinnoQraft

Besöksadress: Grindsgatan 37, 
Öppet: Måndag -Fredag 10.00 – 17.00
Kontakt: 070-792 41 78
qvinnoqraft[@]equalsthlm.se

Råd § Stöd

Vi svarar på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig!

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Ring! 070-888 80 85
Telefontider: 12:00 – 17:00
Mejla! info[@]equalsthlm.se

Innan du ringer eller mejlar kanske du hittar ditt svar här i guiden för sociala rättigheter:
Hävda dina sociala rättigheter

QvinnoQraft en mötesplats med möjligheter

QvinnoQraft blir det du gör det till tillsammans med andra besökare. Kom in på en kopp kaffe, snacka med Yvonne, låna telefon eller dator, pyssla eller t ex fyll i en ansökan till soc.

Läs mer

Råd § Stöd

Ring-070-888 88 85
Mejla-info(@)equalsthlm.se

OBS! Vi tar endast emot samtal inom Stockholms län.

Vi svara på frågor om psykisk ohälsa, beroende och läkemedel. Eller om du har problem med soc, sjukvård eller andra myndigheter. Hör av dig! Telefontider: 12:00 – 17:00.